Înaintea reuniunii Consiliului European, care urmează să parafeze discuțiile și acordurile celor șase lideri ai principalelor familii politice europene, s-a confirmat că Ursula von der Leyen va fi numită din nou președinte al Comisiei Europene. Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, este favorită pentru a deveni următorul Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, iar fostul premier social-democrat portughez, António Costa, urmează să fie numit președinte al Consiliului European. Nimic pentru Iohannis.
Negociatorii principali au fost premierul grec Kyriakos Mitsotakis și premierul polonez Donald Tusk (din partea Partidului Popular European), premierul spaniol Pedro Sánchez și cancelarul german Olaf Scholz (din partea socialiștilor), precum și președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte (din partea grupului Renew).
Deși numele președintelui Klaus Iohannis a fost vehiculat în discuțiile informale, el nu a fost considerat pentru nicio funcție de vârf. Algoritmul politic a stabilit deja că Partidul Popular European, din care face parte și Iohannis, o are pe Ursula von der Leyen propunere pentru șefia Comisiei Europene, iar șefia Consiliului European a fost acordată socialiștilor.
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a criticat acordurile negociate pentru funcțiile de la vârful UE, catalogându-le drept „suprarealiste” și subliniind că opiniile alegătorilor europeni nu au fost luate în considerare. Ea, de asemenea, nu va fi numită într-o funcție de top la Bruxelles. „Nu toată lumea e fericită, probabil. E ca la alegeri, fericit, nefericit, se numără voturi,” au declarat sursele oficiale de la Bruxelles.
România nu este interesată de preluarea Comisariatului pentru Apărare, o funcție ce va fi înființată în contextul războiului din Ucraina, au precizat aceleași surse.
Liderii UE se reunesc joi la Bruxelles pentru a lua decizii importante privind viitorul Uniunii Europene. În cadrul întâlnirii, șefii de state și de guverne vor decide persoanele care vor ocupa funcțiile de președinte al Comisiei Europene, al Consiliului European și înaltul reprezentant pentru politică externă. La discuții participă și președintele României, Klaus Iohannis, precum și premierul Marcel Ciolacu, care se află la reuniunea Socialiștilor.
Ajuns joi la Bruxelles, Iohannis a declarat că în cadrul şedinţei Consiliului European discuţiile se vor concentra pe decizia cu privire la funcţiile de conducere UE la nivel înalt şi pe adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029.
”Astăzi, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, ne vom concentra pe decizia cu privire la funcţiile de conducere UE la nivel înalt şi pe adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.
”Vom avea, de asemenea, discuţii aprofundate referitoare la continuarea sprijinului Uniunii Europene pentru Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, securitate şi apărare, competitivitate, Marea Neagră şi migraţie”, mai spune şeful statului în mesaj.