Surse: Ludovic Orban nu va mai fi premier. Iohannis a luat decizia după întâlnirea de la Cotroceni

Klaus Iohannis și Ludovic Orban au avut o întâlnire astăzi, la Palatul Cotroceni, iar potrivit unor surse politice, discuția nu a fost tocmai plăcută pentru actual premier. I s-a transmis că nu va mai ocupa această funcție.
Claudia Simion
07 dec. 2020, 17:41
Surse: Ludovic Orban nu va mai fi premier. Iohannis a luat decizia după întâlnirea de la Cotroceni

Este prima întâlnire dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban după rezultatul alegerilor parlamentare de pe 6 decembrie.

Discuția dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban, care a avut loc astăzi, la Palatul Cotroceni, a fost una neplăcută pentru actualul premier și președinte al PNL, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.

Premierului i s-ar fi transmis de către președintele Klaus Iohannis că nu va mai fi nominalizat pentru funcția de prim-ministru, la negocierile pentru viitorul guvern.

Premierul Orban a plecat după discuție direct la Palatul Victoria, nu a mai trecut pe la partid, așa cum se așteptau colegii săi. Aceștia urmat să aibă o ședință pentru a discuta rezultatul alegerilor. De asemenea, Orban trebuia să facă un anunț în această seară, dar pe agenda de lucru nu e trecut niciun eveniment.

Tensiune uriaşă la PNL. Ludovic Orban nu va fi premier

Liberalii au declarat, prin vocea preşedintelui Ludovic Orban, că se consideră câştigătorii alegerilor, deşi PSD are aproape 5 procente avans, după numărarea a peste 99% din voturi, şi s-au întâlnit de urgență, luni, cu preşedintele Iohannis.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Digi24.ro că atmosfera la sediul central al liberalilor a fost „amară”, premierul Orban fumând în tăcere ore întregi în fața ecranului pe care se proiectau rezultatele numărătorii.

Liberalii spun ca la un moment dat, Ludovic Orban ar fi spus că demisionează din funcția de președinte al partidului, după care și-ar fi retras această intentie.

Problema formării unei coaliții de guvernare este una delicată pentru Partidul Național Liberal, după ce a scăzut de la 29%, cât era cotat iniţial la 25%, iar asta ar însemna că ar putea fi nevoie să coopteze toate partidele parlamentare, în afară de PSD.

Ludovic Orban a declarat imediat după închiderea urnelor că este încrezător în capacitatea liberalilor de a negocia o majoritate parlamentară cu alte formațiuni politice.

”Partidul Național Liberal consideră că este câștigătorul acestor alegeri. Atât câștigătorul moral, cât și câștigătorul la finalizarea procesului de numărare a voturilor. Sunt foarte încrezător în capacitatea Partidului Național Liberal de a construi o majotitate parlamentară alături de forțele democratice euro-atlantiste care respectă cetățeanul, și care vor dezvoltarea României, pentru a putea forma un guvern într-un termen cât mai scurt”, declara, duminică seară, Ludovic Orban.

Sorin Grindeanu: „Premierul trebuie să fie dat de PSD. Nu vreau alianţă cu AUR”

În tot acest timp, social-democrații sunt din ce în ce mai optimiști că premierul va fi dat de partidul lor.

Sorin Grindeanu a declarat marţi că PSD va anunţa posibilele alianţe după ce va afla rezultatele finale la alegerile parlamentare 2020. Prim vicepreşedintele PSD a afirmat că, potrivit numărătorii paralele a social-democraţilor, PMP nu va trece pragul electoral şi nu va intra în Parlament.

Sorin Grindeanu mai spune că „sunt şanse mici spre zero” pentru a fi realizată o alianţă PSD – AUR.

Cât despre o alianţă PSD – AUR, Grindeanu a spus că, din punctul său de vedere, social-democraţii nu vor face vreo alianţă cu reprezentanţii AUR pe motiv că nu sunt „în concordanţă cu linia PSD”.

Cioloş dinamitează PNL. „Nu e Orban cel în jurul căruia se învârte toată România. Noi vom face această propunere”

La râdnul său, Dacian Cioloş a declarat că Alianța USR PLUS își dorește „un nou început” la guvernare. Copreşedintele USR PLUS a dat de înţeles că nu l-ar mai dori pe Ludovic Orban premier pe motiv că rezultatul obţinut de PNL la alegerile parlamentare este sub aşteptări.

„Vom merge cu propunerea cu care am mers și în campanie, cu programul de guvernare și cu propunerea de premier, dar în condițiile rezultatului în alegeri pe care l-am văzut, din nevoia de a forma o majoritate politică să susțină un guvern reformist – și USR PLUS își dorește să facă parte din această majoritate – conform Constituției, președintele este cel care urmează să desemneze un premier. Noi vom face această propunere, însă vom fi deschiși să auzim formula pe care președintele o propune”, a afirmat Dacian Cioloș la Digi24.

Copreşedintele USR PLUS susţine că vrea un premier „capabil să unească forţele de dreapta”.

„Propunerea noastră este să avem un premier capabil să unească forțele de dreapta, cu condiția să fie un premier care să susțină reformele de care România are nevoie”, a mai afirmat fostul premier tehnocrat.

 

 

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Mirosul stresului influențează comportamentul câinilor, arată un studiu
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!