Este prima întâlnire dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban după rezultatul alegerilor parlamentare de pe 6 decembrie.
Discuția dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban, care a avut loc astăzi, la Palatul Cotroceni, a fost una neplăcută pentru actualul premier și președinte al PNL, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.
Premierului i s-ar fi transmis de către președintele Klaus Iohannis că nu va mai fi nominalizat pentru funcția de prim-ministru, la negocierile pentru viitorul guvern.
Premierul Orban a plecat după discuție direct la Palatul Victoria, nu a mai trecut pe la partid, așa cum se așteptau colegii săi. Aceștia urmat să aibă o ședință pentru a discuta rezultatul alegerilor. De asemenea, Orban trebuia să facă un anunț în această seară, dar pe agenda de lucru nu e trecut niciun eveniment.
Tensiune uriaşă la PNL. Ludovic Orban nu va fi premier
Liberalii au declarat, prin vocea preşedintelui Ludovic Orban, că se consideră câştigătorii alegerilor, deşi PSD are aproape 5 procente avans, după numărarea a peste 99% din voturi, şi s-au întâlnit de urgență, luni, cu preşedintele Iohannis.
Surse din conducerea PNL au declarat pentru Digi24.ro că atmosfera la sediul central al liberalilor a fost „amară”, premierul Orban fumând în tăcere ore întregi în fața ecranului pe care se proiectau rezultatele numărătorii.
Liberalii spun ca la un moment dat, Ludovic Orban ar fi spus că demisionează din funcția de președinte al partidului, după care și-ar fi retras această intentie.
Problema formării unei coaliții de guvernare este una delicată pentru Partidul Național Liberal, după ce a scăzut de la 29%, cât era cotat iniţial la 25%, iar asta ar însemna că ar putea fi nevoie să coopteze toate partidele parlamentare, în afară de PSD.
Ludovic Orban a declarat imediat după închiderea urnelor că este încrezător în capacitatea liberalilor de a negocia o majoritate parlamentară cu alte formațiuni politice.
”Partidul Național Liberal consideră că este câștigătorul acestor alegeri. Atât câștigătorul moral, cât și câștigătorul la finalizarea procesului de numărare a voturilor. Sunt foarte încrezător în capacitatea Partidului Național Liberal de a construi o majotitate parlamentară alături de forțele democratice euro-atlantiste care respectă cetățeanul, și care vor dezvoltarea României, pentru a putea forma un guvern într-un termen cât mai scurt”, declara, duminică seară, Ludovic Orban.
Sorin Grindeanu: „Premierul trebuie să fie dat de PSD. Nu vreau alianţă cu AUR”
În tot acest timp, social-democrații sunt din ce în ce mai optimiști că premierul va fi dat de partidul lor.
Sorin Grindeanu a declarat marţi că PSD va anunţa posibilele alianţe după ce va afla rezultatele finale la alegerile parlamentare 2020. Prim vicepreşedintele PSD a afirmat că, potrivit numărătorii paralele a social-democraţilor, PMP nu va trece pragul electoral şi nu va intra în Parlament.
Sorin Grindeanu mai spune că „sunt şanse mici spre zero” pentru a fi realizată o alianţă PSD – AUR.
Cât despre o alianţă PSD – AUR, Grindeanu a spus că, din punctul său de vedere, social-democraţii nu vor face vreo alianţă cu reprezentanţii AUR pe motiv că nu sunt „în concordanţă cu linia PSD”.
La râdnul său, Dacian Cioloş a declarat că Alianța USR PLUS își dorește „un nou început” la guvernare. Copreşedintele USR PLUS a dat de înţeles că nu l-ar mai dori pe Ludovic Orban premier pe motiv că rezultatul obţinut de PNL la alegerile parlamentare este sub aşteptări.
„Vom merge cu propunerea cu care am mers și în campanie, cu programul de guvernare și cu propunerea de premier, dar în condițiile rezultatului în alegeri pe care l-am văzut, din nevoia de a forma o majoritate politică să susțină un guvern reformist – și USR PLUS își dorește să facă parte din această majoritate – conform Constituției, președintele este cel care urmează să desemneze un premier. Noi vom face această propunere, însă vom fi deschiși să auzim formula pe care președintele o propune”, a afirmat Dacian Cioloș la Digi24.
Copreşedintele USR PLUS susţine că vrea un premier „capabil să unească forţele de dreapta”.
„Propunerea noastră este să avem un premier capabil să unească forțele de dreapta, cu condiția să fie un premier care să susțină reformele de care România are nevoie”, a mai afirmat fostul premier tehnocrat.