Dacă vânătăile sunt într-adevăr mai mari de 15 centimetri, acest lucru poate indica probleme de coagulare a sângelui. Cauzele pot fi foarte diferite: de la leucemie, până la vasculita hemoragică (inflamarea vaselor de sânge), a explicat medicul. În opinia sa, Iulia Timoşenko trebuie să facă neapărat nişte analize aprofundate ale sângelui, care nu pot fi făcute în orice spital, cu atât mai puţin în închisoare.
În acelaşi timp, un medic-şef de la un spital din Kiev, citat de Agerpres, a apreciat că ‘vânătăile pot fi mărturia a orice’. Pot fi puse 30 de diagnostice: de la cele letale până la unele care nu au nicio însemnătate. De exemplu, un motiv pentru apariţia lor ar putea fi şi că s-a lovit de masă, dar în egală măsură poate fi vorba de o fragilitate capilară asociată cu intoleranţă la frig sau căldură sau de lipsa unor vitamine din organism, a explicat el.
Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a fost condamnată la 11 octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în semnarea contractelor gaziere cu Rusia în ianuarie 2009. Fostul premier ucrainean a făcut recurs, însă acest proces ar putea dura luni. Ea a mai fost inculpată o lună mai târziu într-un nou dosar, pentru fraudă fiscală şi deturnare de fonduri în anii 1990.
După încarcerare, starea ei de sănătate s-a deteriorat, iar formaţiunea sa politică, Batkivşcina, a cerut săptămâna trecută ajutorul Crucii Roşii în vederea punerii unui diagnostic şi a stabilirii unui tratament corespunzător liderei sale, care de 15 zile nu s-a mai ridicat din pat.
Fostul prim-ministru ucrainean va primi îngrijiri medicale în afara închisorii ‘începând de astăzi sau de mâine’, a dat asigurări marţi preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. ‘Sistemul de medicină carcerală nu a atins încă nivelul necesar. Din acest motiv, tratamentul va fi asigurat în unităţi medicale din Kiev, în afara închisorii’, a declarat şeful statului ucrainean, precizând că acest lucru se va face ‘cel mai probabil astăzi sau mâine’.