Potrivit unor surse politice, ALDE va decide, în şedinţa de vineri, înlocuitorul lui Toma Petcu, o schimbare vehiculată încă de acum câteva zile, la prima remaniere a Guvernului Grindeanu. Potrivit surselor citate, Toma Petcu era pe lista celor care urmau să fie schimbaţi, social democraţii solicitând înlocuirea, însă ea a fost amânată de ALDE, care nu avea un înlocuitor pregătit, arată Mediafax.
Se pare că la baza schimbării ar sta problemele de sănătate ale ministrului. Totuşi, Toma Petcu neagă că ar urma să fie înlocuit.
„Am avut miercuri o discutie cu premierul Grindeanu si i am prezentat ce am gasit aici si ce planuri am pe termen lung. Dumnealui a fost multumit, a spus ca ne sustine in continuare. Discutii politice am avut cu dl. Tariceanu, i-am spus ce se intampla aici. N-am avut niciun fel de alta reactie. Nu pot nici sa va confirm, nicisa va infirm. Punctul meu de vedere este ca mi-am facut treaba si vreau sa mi o fac in continuare. Ma simt bine”, a declarat Toma Petcu.
Citeşte şi: Şedinţa coaliţiei PSD-ALDE, la Parlament. Şefia AEP şi postul de viceguvernator al BNR, pe ordinea de zi
Tot în şedinţa coaliţiei, care are loc în jurul prânzului, se va decide şi cine va prelua postul de viceguvernator BNR, funcţie rămasă vacantată ca urmare a demisiei lui Bogdan Olteanu.
Surse politice au declarat că cel care ar putea prelua acest post este fostul consilier personal pe probleme de macro-economie al fostului premier Victor Ponta, economistul Cristian Socol.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat, în cursul acestei săptămâni, că viitorul viceguvernator ar trebui să fie propus de coaliţia de guvernare PSD-ALDE.
Pe de altă parte, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, le-a cerut liderilor PSD si ALDE să respecte dreptul PNL de a face o propunere pentru postul de viceguvernator al BNR, afirmând ca dacă vor continua cu atitudinea de „cuceritor sovietic” precedentele pe care le creează li se pot întoarce.
Numele lui Socol a mai fost vehiculat la momentul formării Guvernului Grindeanu, pentru preluarea portofoliului Finanţelor sau al Fondurilor Europene.
Cât priveşte conducererea Autorităţii Electorale Permanente, fostul senator şi ministru al Culturii, Daniel Barbu, ar putea fi propus pentru preluarea funcţiei.
Funcţia de preşedinte AEP a rămas vacantă în luna noiembrie 2016, când Ana-Maria Pătru a demisionat după ce a fost reţinută pentru 24 de ore, ea fiind urmărită penal pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi două de spălare de bani.
În acest moment, Daniel Barbu este preşedinte executiv al ALDE.