Ministrul Muncii: Nu se discută un nou proiect de ordonanţă. Ne concentrăm pe mărirea salariilor mici UPDATE

Noua ordonanţă privind salarizarea bugetarilor, pregătită de Guvern sub coordonarea proaspătului ministru al Muncii, va include indexări în trepte, care vor acoperi doar o parte a grilei de salarizare, începând cu salariul minim de 1.250 de lei, programat să urce la acestă cifră în luna mai, va îngheţa sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare şi va bloca, la nivelul din iulie, şapte categorii de plăţi, potrivit unor surse din Guvern, citate de Profit.ro. Inechităţile rămase vor fi rezolvate până în 2020-2021.
Iulian Tudor
22 apr. 2016, 05:49
Ministrul Muncii: Nu se discută un nou proiect de ordonanţă. Ne concentrăm pe mărirea salariilor mici UPDATE

UPDATE ora 12.15 Ministrul Muncii a declarat vineri, după întâlnirea cu sindicatele, că nu se discută despre un alt proiect de ordonanta privind salarizarea şi că se iau în calcul nişte „principii”. Mai mult a spus oficialul, Executivul vrea să se concentreze pe mărirea salariilor mici din sistemul bugetar şi nu pe sporuri şi indemnizaţii.

In cadrul Consiliului National Tripartit s-au pus in discutie cateva principii, procese, unde vrem sa ajungem, ce vrem sa obtinem. Nu se discuta de vreun alt proiect de ordonanta. Si daca vorbim despre principii, referinta care s-a facut la sporuri si indemnizatii…singurul lucru care trebuie retinut este ca in acesta abordare noua pe care am propus-o partenerilor sociali, a fost sa ne concentram pe salariile de baza si nu pe sporuri si indemnizatii„, a declarat Dragoş Pîslaru, după întâlnirea cu sindicaliştii.

Ministrul a explicat cu ce diferă proiectul legislativ la care se lucrează acum faţă de vechea abordare.Aceasta ordonanta recunoaste capacitatea fiscal-bugetara pe care o avem si incearca sa rezolve ce ne sta la dispozitie pentru perioada urmatoare. Discutam despre o suma care nu ar putea sa rezolve toate inechitatile din sistem si trebuie sa fim cu totii constienti de acest lucru. Este un proces in care nu va fi posibil ca toata lumea sa fie multumita. Aveam optiunea sa carpim toata grila de salarizare, cum a fost incercat deja, fara succes, sau sa ne concentram resursele acolo unde este cel mai mult nevoie de ele„, a precizat oficialul.

Mai mult, a spus Pîslaru, Executivul vrea să se concentreze pe mărirea salariilor mici din sistemul bugetar şi nu pe sporuri şi indemnizaţii.

Am in acest moment o masare a salariilor in zona salariului minim in plata de la 1 mai, 1.250 de lei, fara a se face diferentierea intre persoane cu studii medii, debutanti cu studii superioare si chiar zona cu studii superioare de vechime. Si atunci, propunerea principiala de concentrare a resurselor este catre aceasta baza, care sa fie decomprimata in sus si care sa permita, pana la un prag de inflexiune pe care ni-l va permite bughetul, sa putem regla acaesta baza a piramidei salariale in domeniul bugetar„, a mai explicat ministrul Muncii.

UPDATE ora 9.30 Ministrul Muncii Dragoş Pîslaru a precizat , vineri, că nu există, deocamdată, un proiect de ordonanţă privind salarizarea în sectorul bugetar, în ciuda informaţiilor apărute pe surse, care au ieşit în presă.

În această sesiune a Consiliului Naţional Tripartit nu discutăm de un proiect, am văzut că au ieşit, pe surse, nişte informaţii. Astăzi (vineri, n.r.) discutăm o notă de principii legate de conţinutul potenţial al ordonanţei şi, respectiv, de procesul de derulare şi de calendar. Indiferent de ce gândesc eu sau alţi membri ai Guvernului, deciziile se vor lua consensual în cadrul Consiliului Naţional Tripartit„, a spus Dragoş Pîslaru, la Digi24.

El a precizat că nu există un proiect de ordonanţă pe masă. „Nu s-a lucrat la proiectul de ordonanţă, noi acum suntem la nivelul de a crea din nou încredere între Guvern şi partenerii sociali, nu există ceva care noi să facem în ascuns de acum încolo, este o chestiune de stabilire a principiilor„, a precizat ministrul Muncii.

Pîslaru a mai spus că blocarea indemnizaţiilor reprezintă doar o fracţiune din documentul care este discutat la Consiliul Naţional Tripartit.  

Sunt nişte chestiuni legate de posibilitatea de a distribui echitabil banii pe familiile ocupaţionale, acest blocaj este, de fapt, o chestiune care se întâmplă, noi nu blocăm nimic. Sunt nişte principii de lucru, dacă se validează, de luni, începând cu ora 9, 10 dimineaţa, reprezentanţii tehnici ai Guvernului, ai sindicatelor şi ai celorlalţi parteneri sociali, patronate chiar, se vor întâlni şi vor lucra cot la cot, deci nu mai lucrăm noi o dată, după aceea verifică Finanţele, după aceea nu ştiu cine mai vorbeşte şi după aceea sindicatele îşi dau cu părerea„, a mai declarat ministrul

Cele şapte categorii de plăţi sociale pe care Guvernul vrea să le blocheze la nivelul din iulie 2016 – având în vedere că ordonanţa de urgenţă pregătită de Executiv, denumită „corecţii aduse la salarizarea personalului personalului plătit din fonduri publice”, va fi aplicată din august, cu primele plăţi în septembrie – sunt: indemnizaţiile, compensaţiile, primele şi alte drepturi acordate personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare; pensiile de serviciu (pentru funcţionari publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic şi consular al României, judecători şi procurori, militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare); indemnizaţiile consilierilor locali şi consilierilor judeţeni; indemnizaţia de limită de vârstă pentru deputaţi şi senatori; suma lunară forfetară acordată deputaţilor şi senatorilor; diurna deputaţilor şi senatorilor; indemnizaţiile de pensionare, informează profit.ro.

Vor fi păstrate clasele de salarizare prevăzute în Legea-cadru 284/2010, precum şi actuala încadrare a personalului pe clase de salarizare.

Sursele citate susţin că, în vederea obţinerii sprijinului sindicatelor pentru măsurile cuprinse în actul normativ, argumentele Executivului vor fi acelea conform cărora rezolvarea acestei probleme necesită „solidaritate” din partea salariaţilor ale căror remuneraţii nu vor fi ajustate şi caracterul „temporar” al situaţiei, „pentru care este nevoie de înţelegere din partea partenerilor sociali”. Guvernul le va promite în acelaşi timp că va propune curând un proiect de lege care va rezolva până în 2020/2021 şi inechităţile rămase nerezolvate.

Cabinetul Cioloş a pregătit şi un calendar de aprobare a ordonanţei, care prevede aproximativ trei săptămâni de analiză şi adoptarea actului normativ într-o şedinţă deja programată în acest sens pentru 1 iunie, astfel încât ordonanţa să poată fi introdusă în şedinţa de guvern cu 6 luni înainte de alegerile parlamentare şi aplicată din august.

CITEŞTE ŞI: Angajaţii din sistemul sanitar, protest pentru salarii mai mari

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Cât de des ar trebui să mănânci pepene roșu. Sunt persoane care nu trebuie să consume zilnic
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Curtea Supremă a amânat execuția unui deținut din Texas cu 20 de minute înainte de injecția letală
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'