Surse: PNL susţine impozitarea furnizorilor de energie. Ce spune premierul Ciucă despre reglementarea preţurilor

Liderii lberali s-au întâlnit marți seară într-o şedinţă, unde au discutat despre prevenirea crizei energetice care se întrevede, dar şi despre o posibilă supraimpozitare a profitului obținut de furnizorii de energie.
Daniel Spătaru
02 aug. 2022, 22:50
Surse: PNL susţine impozitarea furnizorilor de energie. Ce spune premierul Ciucă despre reglementarea preţurilor

Nicolae Ciucă a fost întrebat cine din România va trebui să aplice decizia luată la nivelul Uniunii Europene privind reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze, el răspunzând că această decizie trebuie privită ca una voluntară şi că populaţia din ţara noastră nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului.

„Vă rog să privim această decizie voluntară, de altfel, cum bine aţi spus. În ansamblul de măsuri care s-au luat la nivelul Ministerului Energiei şi de către companiile producătoare de gaz, avem în momentul de faţă peste 1,8 miliarde de metri cubi înmagazinaţi, ceea ce ne duce mult peste pragul pe care îl aveam asumat la 1 august, care era de 46%, la 1 septembrie – 57%.

Am depăşit şi pragul pe care-l aveam de îndeplinit pentru 1 septembrie, motiv pentru care în acest moment continuăm să ne asigurăm necesarul de gaz înmagazinat în depozitele proprii şi dau asigurări că populaţia nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului. Şi, pe măsura voluntară, nefiind în momentul de faţă stabilite elemente tehnice clare, nici pe măsura în momentul în care ea va deveni obligatorie, nu pot să comentez ceea ce avem de făcut. Cert este că în momentul în care vom avea suficiente gaze şi în momentul în care discutăm de această atitudine a tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, de a continua solidaritatea faţă de contextul în care ne găsim, vom adopta aceeaşi atitudine şi în continuare”, a declarat Ciucă.

Citeşte şi Românii sărăcesc, companiile străine din energie și-au dublat profiturile în 2022

De asemenea, Ciucă a fost întrebat dacă la nivelul PNL se ia în calcul reglementarea preţului la energie, iar el a răspuns că va fi făcută o analiză.  ”Până în acest moment, la nivelul ANRE şi la nivelul ministerelor care decontează compensarea preţurilor la energie şi la gaze, s-au primit toate facturile pentru intervalul noiembrie-martie, Nu avem încă o lună încheiată, de exemplu, aprilie care ar trebui să fie prima lună pe care să fi analizat nivelul compensărilor şi după aceea facem analiză în ceea ce priveşte această posibilitate de ajustare a compensării la preţul la energie.

Aşa cum ne-am angajat în momentul de faţă mergem pe aplicarea ordonanţei de urgenţă pentru perioada aprilie 2022- martie 2023 şi când vom avea datele concrete asupra unei sume compensatorii pe o lună întreagă, vom lua o decizie. Ştiţi foarte bine că această formulă de calcul a preţului la energie este una cât se poate de complexă, motiv pentru care ANRE, împreună cu Ministerul Energiei şi specialişti din Ministerul Finanţelor lucrează şi analizează opţiuni prin care putem să intervenim pe o soluţie. Oricare dintre ele poate fi o opţiune”, a subliniat premierul.

Totuşi, potrivit unor surse, la şedinţa de marţi seara liberalii au pus în discuţie supraimpozitarea profitului obținut de furnizorii din energie, PNL susţinând o astfel de măsură. Vizați sunt intermediarii, cei care cumpără energia și o revând, dar deocamdată nu există un scenariu foarte clar privind modul în care s-ar aplica acest sistem, potrivit surselor citate de realitatea.net.

În acelaşi timp, PSD vorbeşte tot mai insistent despre instituirea unui sistem de reglementare a prețurilor energiei, pe o perioadă limitată de 6 luni, pentru a face față perioadei de toamnă-iarnă, care se anunță extrem de dificilă, în special din perspectiva unor noi scumpiri.

Citeşte şi Se schimbă iar facturile la energie electrică şi gaze. Ce modificări au fost făcute

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!