Nicolae Ciucă a fost întrebat cine din România va trebui să aplice decizia luată la nivelul Uniunii Europene privind reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze, el răspunzând că această decizie trebuie privită ca una voluntară şi că populaţia din ţara noastră nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului.
„Vă rog să privim această decizie voluntară, de altfel, cum bine aţi spus. În ansamblul de măsuri care s-au luat la nivelul Ministerului Energiei şi de către companiile producătoare de gaz, avem în momentul de faţă peste 1,8 miliarde de metri cubi înmagazinaţi, ceea ce ne duce mult peste pragul pe care îl aveam asumat la 1 august, care era de 46%, la 1 septembrie – 57%.
Am depăşit şi pragul pe care-l aveam de îndeplinit pentru 1 septembrie, motiv pentru care în acest moment continuăm să ne asigurăm necesarul de gaz înmagazinat în depozitele proprii şi dau asigurări că populaţia nu va fi afectată în ceea ce priveşte asigurarea gazului. Şi, pe măsura voluntară, nefiind în momentul de faţă stabilite elemente tehnice clare, nici pe măsura în momentul în care ea va deveni obligatorie, nu pot să comentez ceea ce avem de făcut. Cert este că în momentul în care vom avea suficiente gaze şi în momentul în care discutăm de această atitudine a tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, de a continua solidaritatea faţă de contextul în care ne găsim, vom adopta aceeaşi atitudine şi în continuare”, a declarat Ciucă.
Citeşte şi Românii sărăcesc, companiile străine din energie și-au dublat profiturile în 2022
De asemenea, Ciucă a fost întrebat dacă la nivelul PNL se ia în calcul reglementarea preţului la energie, iar el a răspuns că va fi făcută o analiză. ”Până în acest moment, la nivelul ANRE şi la nivelul ministerelor care decontează compensarea preţurilor la energie şi la gaze, s-au primit toate facturile pentru intervalul noiembrie-martie, Nu avem încă o lună încheiată, de exemplu, aprilie care ar trebui să fie prima lună pe care să fi analizat nivelul compensărilor şi după aceea facem analiză în ceea ce priveşte această posibilitate de ajustare a compensării la preţul la energie.
Aşa cum ne-am angajat în momentul de faţă mergem pe aplicarea ordonanţei de urgenţă pentru perioada aprilie 2022- martie 2023 şi când vom avea datele concrete asupra unei sume compensatorii pe o lună întreagă, vom lua o decizie. Ştiţi foarte bine că această formulă de calcul a preţului la energie este una cât se poate de complexă, motiv pentru care ANRE, împreună cu Ministerul Energiei şi specialişti din Ministerul Finanţelor lucrează şi analizează opţiuni prin care putem să intervenim pe o soluţie. Oricare dintre ele poate fi o opţiune”, a subliniat premierul.
Totuşi, potrivit unor surse, la şedinţa de marţi seara liberalii au pus în discuţie supraimpozitarea profitului obținut de furnizorii din energie, PNL susţinând o astfel de măsură. Vizați sunt intermediarii, cei care cumpără energia și o revând, dar deocamdată nu există un scenariu foarte clar privind modul în care s-ar aplica acest sistem, potrivit surselor citate de realitatea.net.
În acelaşi timp, PSD vorbeşte tot mai insistent despre instituirea unui sistem de reglementare a prețurilor energiei, pe o perioadă limitată de 6 luni, pentru a face față perioadei de toamnă-iarnă, care se anunță extrem de dificilă, în special din perspectiva unor noi scumpiri.
Citeşte şi Se schimbă iar facturile la energie electrică şi gaze. Ce modificări au fost făcute