Analiza comandată de conducerea PSD este una extrem de dură, iar concluziile arată că pachetul de măsuri propuse de ministrul Energiei Virgil Popescu este unul „de tip Caritas”, din care ar urma să câştige doar companiile din domeniu, în timp ce consumatorii nu ar beneficia de niciun avantaj, din simlpul motiv că nu s-ar încadra în condiţiile gândite de ministrul de resort.
În condiţiile tensiunilor oricum existente între liberali şi social-democraţi, concluziile analizei, obţinute şi publicate de Stiripesurse, sunt de natură să escaladeze neînţelegerile din coaliţie.
” Schema propusă de ministrul Virgil Popescu este o suveică cu povară masivă pe buget și pe populația care nu beneficiaza de ea (nu se încadrează în plafoane); Este un sistem de tip CARITAS în care populația și statul pierd, în timp ce actorii din piața de energie câștigă enorm pe baza unor prețuri speculative.
Deși ministrul Popescu nu a calculat niciun fel de impact în ordonanță – pentru a vedea dacă impozitele acoperă necesarul pentru a susține această schemă, estimăm că acest mecanism va costa bugetul de stat aproximativ 5 miliarde de lei lunar, în total aproape 40 de miliarde de lei.
Nu există absolut nimic structural pentru stoparea speculei. Neintervenindu-se în mecanismul speculativ al formării prețului, toată povara se va transfera pe buget și pe cei care nu beneficiaza de schemă.
Circuitul acesta impozitare / taxare – subvenționare / decontare se va destrăma la un moment dat nelăsând nimic în urma – investiții, capacitati noi de producție,etc
In plus: să se garanteze în stocuri doar 30%, când toată UE vorbește de 90% înmagazinat în depozite până în septembrie nu este acceptabil!!!
UE vorbeste de plafonarea / reglementarea prețurilor – dar aceste noțiuni nu se regasesc absolut deloc în acest OUG.
Alte observații tehnice:
1. A fost modificat plafonul de supraimpozitare de la 450 lei/MWh la 300 lei/MWh– vezi anexa 6 – discuțiile au fost agreate diferit in coaliție.
2. Perioada de sprijin pentru gaze este redusa doar la iarna noiembrie – martie, deși pe timpul verii se consuma gaze pentru apa calda menajera – spălatul cu apa calda va deveni foarte scump in timpul verii !!!
3. Mecanismul gândit inițial ca o schema de compensare si plafonare pe termen scurt se transforma intr-un mecanism complicat de plafonare greu de aplicat si gândit pe termen de 1 an – aplicam deci pe un an ceva ce a stat 3 zile in consultare publica si 1 zi la coaliție.
4. Notiunea de compensare dispare total ( PSD a propus de la bun inceput un mecanism de plafonare/reglementare). Timp de 5 luni atât consumatorii casnici cât și administrația publică au implementat o schemă devenită acum inutilă – au fost achizitionate soft-uri și au fost specializati oameni – se vor efectua controale de catre Curtea de Conturi și de la alte autorități pe un mecanism ce a fost abandonat.
Concluzie: E doar o schema piramidală: stimulentul de a crește speculativ prețul este consolidat. Efecte: destructurarea clasei de mijloc, criză bugetară, scăderea competitivității economiei.”, se arată în analiza PSD.
Citeşte şi: Nicolae Ciucă vrea să scape de dependenţa energetică rusească prin energie verde