Suspans pentru Laura Codruţa Kovesi, când se decide cine va fi procuror-şef european

Reprezentanţii Consiliului UE au transmis miercuri, cu prilejul noii runde de discuţii privind nominalizarea procurorului-şef european cu negociatorii Parlamentului European, care sunt principalele calificări pe care viitorul şef al EPPO ar trebui să le aibă şi pe care consideră că le întruneşte candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, a declarat pentru AGERPRES un oficial UE, informează Agerpres.ro.
Filip Stan
28 mart. 2019, 13:08
Suspans pentru Laura Codruţa Kovesi, când se decide cine va fi procuror-şef european

„Negociatorii au avut miercuri  mai întâi o nouă discuţie, la solicitarea Parlamentului, privind procesul intern care a dus la desemnarea a doi candidaţi preferaţi diferiţi. Consiliul a fost de acord că furnizeze PE documentul intern în care este prezentat procesul urmat. Consiliul speră că acest lucru va permite să se meargă mai departe şi ca discuţiile să fie axate pe candidaţi şi pe meritele care îi recomandă pentru postul de şef al EPPO (Biroului Procurorului Public European)”, a declarat pentru AGERPRES oficialul UE.

„În a doua parte a întâlnirii, Consiliul a avut oportunitatea să sublinieze ceea ce percepe drept principalele calificări pe care primul şef al EPPO ar trebui să le aibă. Printre acestea se află experienţa extinsă, independenţa deplină, capacitatea de a lucra într-un mediu multicultural, abilităţile de manager. Este important să observăm că acesta va fi primul şef al EPPO, avem nevoie cu adevărat de un ‘constructor’ care va stabili structura completă a noului birou. Consiliul a comparat aceste calificări cu CV-ul candidatului nostru preferat, Dl Bohnert”, a adăugat oficialul citat.

Potrivit acestuia, Parlamentul European şi-a prezentat apoi viziunea privind EPPO, dar nu a intrat în detalii privind candidaţii.

„Următoarea întâlnire va avea loc pe 4 aprilie. Deşi nu există un termen limită strict pentru nominalizarea şefului EPPO, sperăm că se vor face paşi decisivi pentru a avea o nominalizare finalizată în mandatul acestui Parlament”, a mai afirmat oficialul UE.

Miercuri, un ofiţer de presă al PE a confirmat pentru AGERPRES că negociatorii PE şi ai Consiliului UE nu au ajuns la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, şi a precizat că negocierile continuă, fără a furniza alte detalii.

În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu vor ajunge la un acord pe 4 aprilie, următoarea şi ultima dată prevăzută pentru aceste negocieri este 10 aprilie.

Pe 8 martie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, scrisoarea oficială prin care l-a anunţat că Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european şi, de asemenea, i-a comunicat componenţa echipei de negociere a legislativului comunitar în viitoarele discuţii cu Consiliul.

În scrisoare, Antonio Tajani a menţionat că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit, plecând de la o listă scurtă de candidaţi calificaţi întocmită de comitetul de selecţie al EPPO.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
De Revelion trebuie să respecți câteva obiceiuri pentru a atrage norocul și banii
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine l-a eliminat, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul șoc dezvăluit de Mitică Dragomir
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Atacuri cibernetice DDoS asupra site-urilor Ministerului Afacerilor Externe și aeroporturilor din Milano
MediaFlux
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan