Suspans pentru Laura Codruţa Kovesi, când se decide cine va fi procuror-şef european

Reprezentanţii Consiliului UE au transmis miercuri, cu prilejul noii runde de discuţii privind nominalizarea procurorului-şef european cu negociatorii Parlamentului European, care sunt principalele calificări pe care viitorul şef al EPPO ar trebui să le aibă şi pe care consideră că le întruneşte candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, a declarat pentru AGERPRES un oficial UE, informează Agerpres.ro.
Filip Stan
28 mart. 2019, 13:08
Suspans pentru Laura Codruţa Kovesi, când se decide cine va fi procuror-şef european

„Negociatorii au avut miercuri  mai întâi o nouă discuţie, la solicitarea Parlamentului, privind procesul intern care a dus la desemnarea a doi candidaţi preferaţi diferiţi. Consiliul a fost de acord că furnizeze PE documentul intern în care este prezentat procesul urmat. Consiliul speră că acest lucru va permite să se meargă mai departe şi ca discuţiile să fie axate pe candidaţi şi pe meritele care îi recomandă pentru postul de şef al EPPO (Biroului Procurorului Public European)”, a declarat pentru AGERPRES oficialul UE.

„În a doua parte a întâlnirii, Consiliul a avut oportunitatea să sublinieze ceea ce percepe drept principalele calificări pe care primul şef al EPPO ar trebui să le aibă. Printre acestea se află experienţa extinsă, independenţa deplină, capacitatea de a lucra într-un mediu multicultural, abilităţile de manager. Este important să observăm că acesta va fi primul şef al EPPO, avem nevoie cu adevărat de un ‘constructor’ care va stabili structura completă a noului birou. Consiliul a comparat aceste calificări cu CV-ul candidatului nostru preferat, Dl Bohnert”, a adăugat oficialul citat.

Potrivit acestuia, Parlamentul European şi-a prezentat apoi viziunea privind EPPO, dar nu a intrat în detalii privind candidaţii.

„Următoarea întâlnire va avea loc pe 4 aprilie. Deşi nu există un termen limită strict pentru nominalizarea şefului EPPO, sperăm că se vor face paşi decisivi pentru a avea o nominalizare finalizată în mandatul acestui Parlament”, a mai afirmat oficialul UE.

Miercuri, un ofiţer de presă al PE a confirmat pentru AGERPRES că negociatorii PE şi ai Consiliului UE nu au ajuns la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, şi a precizat că negocierile continuă, fără a furniza alte detalii.

În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu vor ajunge la un acord pe 4 aprilie, următoarea şi ultima dată prevăzută pentru aceste negocieri este 10 aprilie.

Pe 8 martie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, scrisoarea oficială prin care l-a anunţat că Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european şi, de asemenea, i-a comunicat componenţa echipei de negociere a legislativului comunitar în viitoarele discuţii cu Consiliul.

În scrisoare, Antonio Tajani a menţionat că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit, plecând de la o listă scurtă de candidaţi calificaţi întocmită de comitetul de selecţie al EPPO.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Greșeala pe care o fac românii când își pun parola la conturile de Facebook, TikTok sau Instagram. Așa îți pot fi furate datele de pe toate platformele
Capital.ro
Se pot confisca banii sau bunurile. Decizia pentru care românii merg la tribunal. Legea va fi schimbată
Playtech.ro
Carnea mai sănătoasă decât cea de pui, de curcan, miel sau de vită. E perfectă pentru masa de Paşte
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Luna Plină Roz lovește din plin, în aprilie. Doar trei zodii scapă de influențele negative
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Un pensionar a dat în judecată Casa de Pensii după ce a primit o pensie mai mică: „Mi-au trecut cu vreo 4 ani mai puțin”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul ia bani de la cetățeni. Românii achită minim 5.000 de lei. Decizia care se aplică în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
2025: Ștergătoarele ridicate în parcare: Este infracțiune? Când se face dosar penal pentru ridicarea ștergătorului?
MediaFlux
Taxa pe câine, în România: De ce trebuie să plătească și cei care nu au animale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă