Reprezentanţii Asociaţiei Salvital Hunedoara au precizat că paramedicii civili de la modulul Simeria nu aveau asigurate consume speciale de protecţie. Aceştia au fost nevoiţi să folosească combinezoane de unică folosinţă şi măşti de protecţie pe care le-au cumpărat de la un magazin de bricolaj, conform Agerpres.
Asociaţia Salvital cere Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara să ia măsuri pentru a asigura echipamentul special de protecţie a paramedicilor care intervin în cazurile pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.
Pacientul infectat cu COVID-19 are 51 de ani şi este din comuna Hărău, judeţul Hunedoara. Bărbatul a cerut ajutor luni după-amiază şi le-a povestit paramedicilor că mai fusese la UPU Deva în cursul zilei de luni, când a fost trimis acasă.
Paramedicii civili au ajuns cu bărbatul la Spitalul Judeţean Deva luni după-amiază, însă nu au fost primiţi cu pacientul la triaj pe motiv că încăperea alocată pacienţilor suspecţi de coronavirus a fsot dezinfectată după o altă persoană cu o afecţiune similară.
„Pacientul a stat în ambulanţă cu masca de oxigen, simţindu-se din ce în ce mai rău, până la ora 21 şi 49 minute, iar paramedicii SMURD au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă să-i amelioreze situaţia. Pacientul a fost preluat de tura de noapte din UPU, la ora 21 şi 49 min, după ce a aşteptat în jur de 5 ore în ambulanţa SMURD. Cei care i-au fost alături şi i-au acordat îngrijiri în această perioadă au fost paramedicii, care au pus mai presus datoria de a salva vieţi decât teama de a se infecta”, se arată în comunicatul Asociaţiei Salvital Hunedoara.
De de altă parte, managerul SJU Deva, Daniela Roşca, a explicat că pacientul a fost ţinut în ambulanţă deoarece era necesară dezinfectarea salonului alocat pentru suspecţii de infecţie cu virusul COVID-19. Ea a arătat că a luat cunoştinţă de cazul bărbatului şi că a discutat cu el când a fost adus la UPU, însă a precizat că protocoalele de sterilizare nu pot fi încălcate.