Dosarul în care Gheorghe Nichita, fostul primar al Iaşului, este acuzat că a folosit resurse publice pentru a-şi spiona fosta amanta stă efectiv pe loc încă de la finele anului 2017 pentru că experţii desemnaţi de instanţă, în mod îndoielnic, nu au reuşit să întocmească un raport în care să cuantifice prejudiciul adus comunităţii de faptele imputate lui Nichita.
Surse judiciare au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, după ce a amânat procesul succesiv, timp de un an, judecătorul de caz a decis, zilele trecute, înlocuirea expertului. Motivul ar fi reprezentat de faptul că cel desemnat încă de acum un an nu mai figurează în Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi, ca atare, raportul său nu ar avea valoarea juridică. Practic, Tribunalul Iaşi, care judecă acest dosar, şi-a dat seama de acest fapt perfect verificabil abia după un an, timp în care dosarul a fost ţinut în loc, în condiţiile în care o serie de fapte au termen de prescripţie scurt.
Pe 5 martie, în cauză a fost desemnat un nou expert, care ar trebui să cuantifice prejudiciul din acest caz. Însă, ca un făcut, nici acesta nu s-a prezentat în instanţă la ultimele două termene. Ultima amânare a fost marţi, pe 19 martie, când procesul s-a amânat pentru 2 aprilie. Apărătorii lui Nichita nu au dorit, într-o discuţie pe subiect cu reporterul nostru, să comenteze situaţia.
În acest dosar, Gheorghe Nichita este acuzat că şi-a fi determinat subalternii de la Poliţia Locală să o urmărească pe fosta sa amantă, Adina Samson, operaţiunile desfăşurându-se din bani publici. Pe lista inculpaţilor s-a aflat şi fostul şef al Serviciului de Urbanism de la Poliţia Locală, Ştefan Avârvarei, care a recunoscut faptele şi a fost condamnat deja la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare. Alături de şeful serviciului, Liviu Hliboceanu, Ştefan Avârvarei a fost acuzat de DNA că, la îndemnul lui Nichita, ar fi determinat mai mulţi poliţişti locali să o urmărească pe Adina Samson, prin comiterea infracţiunilor Nichita obţinând pentru sine foloase nepatrimoniale. „În perioada 30 ianuarie – 16 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, în aceeaşi calitate, în mod repetat, i-a determinat pe inculpaţii Hliboceanu Liviu Mihai şi Avîrvarei Ştefan, funcţionari publici în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, să efectueze verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite“, e doar una dintre infracţiunile descrise de DNA în rechizitoriu.