Suspectezi apariţia unei reacţii adverse la un medicament? Iată cum poţi să raportezi online

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) încurajează atât pacienţii, cât şi profesioniştii din domeniul sănătăţii (medici, farmacişti, asistenţi) să raporteze reacţiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv la vaccinuri. În acest sens, a fost creată o platformă online, unde pot fi raportate aceste reacţii adverse.
Marilena Vili
10 feb. 2017, 07:38
Suspectezi apariţia unei reacţii adverse la un medicament? Iată cum poţi să raportezi online

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) încurajează pacienţii, reprezentanţii legali ai pacienţilor, persoanele care asigură îngrijirea pacienţilor, profesioniştii din domeniul sănătăţii (medici, farmacişti, asistenţi) să raporteze reacţiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv la vaccinuri.

AICI puteti raporta online o reacţie adversă la un medicament sau la un vaccin: https://adr.anm.ro/

Citeşte şi Combinaţii letale de medicamente

Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa medicamentelor şi astfel la protejarea sănătăţii dumneavoastră şi a altor persoane. Orice pacient, persoană care asigură îngrijirea pacientului, părinte sau reprezentant legal poate raporta o reacţie adversă suspectată la medicamente inclusiv la vaccinuri, utilizând formularul online fie utilizând Fişa pacientului pentru raportarea reacţiilor adverse la medicamente, disponibilă la secţiunea Formulare pentru raportarea reacțiilor adverse„, menţionează ANMDM.

Formularul se tiparește, se completează cu informații cât mai complete și se transmite către ANMDM prin poștă, fax sau email utilizând urmatoarele date de contact:

Adresa poștală: Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Str. Av. Sanatescu nr. 48, sector 1, 011478 Bucuresti;
Fax: 021 316 34 97
E-mail: [email protected]

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse la medicamente, inclusiv la vaccinuri, trebuie să vă adresaţi medicului sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse care sunt menţionate sau nu în Prospect. Medicul dumneavoastră sau farmacistul vă va sfătui dacă aveţi nevoie de tratament medical sau dacă este necesar să opriţi sau să schimbaţi tratamentul. În cazul în care sunteţi însărcinată sau planificaţi o sarcină şi urmaţi un tratament medicamentos, trebuie să vă sfătuiţi cu medicul dumneavoastră dacă este necesar să opriţi sau să schimbaţi tratamentul”, precizează ANMDM.

Ce este o reacţie adversă?

O reacţie adversă se defineşte ca „un răspuns nociv şi nedorit, determinat de un medicament”. Aceasta înseamnă că apare un efect nedorit sau neintenţionat după ce aţi utilizat un medicament. Sunt considerate reacţii adverse şi efectele nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea greşită, abuzul şi erorile de medicaţie sau efectele nedorite apărute în urma expunerii profesionale.

Citeşte şi Combinaţii pe care nu trebuie să le faci, când iei medicamente

Unde găsiţi informaţii despre reacţiile adverse?

În Prospectul care însoţeşte medicamentul sunt prezentate informaţiile pentru utilizator. La punctul 4, REACŢII ADVERSE POSIBILE, găsiţi informaţii despre reacţiile adverse posibile asociate cu administrarea medicamentului. Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în Prospect, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Trebuie să citiţi cu atenţie şi în întregime Prospectul înainte de a începe să utilizaţi un medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Ce reprezintă simbolul ▼ din prospect?

Uniunea Europeană (UE) a introdus o nouă metodă de identificare a medicamentelor monitorizate deosebit de atent. Aceste medicamente se identifică printr-un triunghi negru cu vârful în jos prezent în Prospect şi printr-o propoziţie scurtă ce explică semnificaţia triunghiului respectiv: ▼„Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare.”

Lista actualizată a medicamentelor supuse unei monitorizări suplimentare este revizuită lunar şi este disponibilă pe website-ul ANMDM la secţiunea „Medicamente supuse unei monitorizări suplimentare▼” şi pe website-ul Agenţiei Europene a Medicamentului (Human Regulatory/Pharmacovigilance/Medicines under additional monitoring http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Other/2013/04/WC 500142453.pdf .

Toate medicamentele sunt monitorizate cu atenţie după ce sunt lansate pe piaţa Uniunii Europene. Cu toate acestea, medicamentele marcate cu un triunghi negru sunt supuse unei monitorizări mult mai atente decât restul medicamentelor. Pentru informaţii suplimentare referitoare la medicamentele care fac obiectul unei monitorizări suplimentare puteţi accesa website-ul ANMDM la secţiunea „Medicamente supuse unei monitorizări suplimentare” .

Informații pentru profesioniștii din domeniul sănătății:

Profesioniștii din domeniul sănătății pot raporta online sau pot utiliza Fişa profesioniștilor din sănătate pentru raportarea reacţiilor adverse la medicamente, disponibilă la secţiunea Formulare pentru raportarea reacțiilor adverse.

Formularul se tiparește, se completează cu informații cât mai complete și se transmite către ANMDM prin poștă, fax sau email utilizând urmatoarele date de contact:

Adresa poștală: Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Str. Av. Sanatescu nr. 48, sector 1, 011478 Bucuresti;
Fax: 021 316 34 97
E-mail: [email protected]

Raportarea de reactii adverse suspectate la medicamente de catre medici este creditata cu 10 credite EMC, in cadrul Programului National de Educatie Medicala Continua, in conformitate cu decizia nr. 102/26.01.2001, reinnoita prin decizia nr. 1/18.01.2013 a Colegiului Medicilor din Romania.

Raportarea de reactii adverse suspectate la medicamente de catre farmacisti este creditata cu 10 credite EFC, in cadrul Programului National de Educatie Farmaceutica Continua, in conformitate cu decizia nr. 287/13.09.2012 a Colegiului Farmacistilor din Romania, Comisia Profesional Stiintifica.

Citeşte şi Iei antibiotice? Iată ce efecte secundare au

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Donald Trump Afirmă că SUA Ar Putea Cere Restituirea Canalului Panama în Absența Corectitudinii Tarifare
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina