„Cei patru sunt suspectaţi că, în perioada 2011 – 2013, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale cu sediul în mai multe judeţe din România, ar fi efectuat achiziţii intracomunitare de mărfuri de la diverse firme din Ungaria, în urma cărora ar fi întocmit documente justificative false de livrare, prin care erau simulate operaţiuni fictive, respectiv livrări intracomunitare de produse agroalimentare, efectuate către firme din Ungaria, Bulgaria şi Belgia. Mărfurile erau, în realitate, valorificate pe teritoriul României. De asemenea, cele patru persoane sunt suspectate că ar fi achiziţionat mărfuri de pe teritoriul naţional şi, ulterior, ar fi simulat livrări intracomunitare către firme fantomă maghiare şi de la acestea către firme fantomă româneşti, de unde marfa era valorificată tot către destinatarii finali din România”, informează IGPR.
Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR a coordonat o acţiune în cinci judeţe şi în municipiul Bucureşti, fiind efectuate 35 de percheziţii la domiciliile şi imobilele mai multor persoane suspectate că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste şapte milioane de lei.
Oamenii legii au ridicat mai multe documentele contabile ale firmelor implicate, sisteme de calcul, laptop-uri, ştampile, token-uri şi carduri bancare.
Percheziţiile au fost în judeţele Bihor, Timiş, Dolj, Argeş, Ilfov şi Bucureşti, dosarul aflându-se în instrumentarea poliţiştilor din cadrul Serviciului Investigare a Fraudelor Bihor şi procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Acţiunea a vizat 15 persoane fizice şi ale 20 de persoane juridice.
La acţiune au participat peste 150 de poliţişti de la formaţiunile de investigare a fraudelor şi investigaţii criminale din cadrul IPJ Bihor, IPJ Timiş, IPJ Dolj şi IPJ Ilfov.