În USL se vorbeşte tot mai des despre o posibilă suspendare a lui Traian Băsescu, mai ales acum, după decizia CCR, care a hotărât ca Traian Băsescu să reprezinte România la Consiliul European, informează România TV. Liderii USL sunt intrigaţi de decizia CCR, mai ales că Parlamentul a decis ca Victor Ponta să se ducă la Bruxelles.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, că reprezentarea României la Consiliul European se va face la nivel de preşedinte.
„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012. În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru”, se arată în comunicatul dat publicităţii de către Curtea Constituţională
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României şi Guvernului. Motivaţia decizie urmează să fie publicată în perioada următoare.
Administraţia Prezidenţială a anunţat că nu doreşte să comenteze decizia Curţii Constituţionale, informează România TV.
Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, după decizia CCR, că el va merge joi la Bruxelles. „Decizia Curţii Constituţionale nu ne-a surprins. În cadrul CCR, preşedintele Băsescu a pus nişte oameni care i-au îndeplinit ordinele”, a declarat Ponta, imediat după anunţarea deciziei Curţii Constituţionale. „Blocajul permanent al lui Traian Băsescu şi al celor care încă îi sunt credincioşi nu poate fi acceptat şi considerat normal într-o ţară democratică”, a continuat preşedintele PSD.
Întrebat ce va face joi la Bruxelles, Ponta a răspuns: „Voi merge mai întâi la întâlnirea liderilor social-democraţi şi apoi voi încerca, pe baza mandatului primit, să reprezint punctul de vedere al României în dezbaterile care vor avea ca obiect creşterea economică şi crearea locurilor de muncă. Preşedintele nu are niciun fel de competenţe în aceste domenii şi niciun fel de mandat”.
„Dacă preşedintele statului a înţeles această chestiune, înseamnă că el a înţeles că deşi a făcut o scrisoare către CCR, care i-a conferit lui aceste drepturi, nu ştiu pe ce argumente, dar vom vedea, a înţeles că Parlamentul este suveran şi că cele două decizii ale Parlamentului şi ale Curţii Constituţionale, ţinând cont de agenda Consiliului, îi creează posibilitatea preşedintelui de a ieşi dezbatere printr-o soluţie de compromis, aceea de delegare a atribuţiilor către primul-ministru”, a declarat deputatul PSD, Valeriu Zgonea.