Suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al capitalei Republicii Moldova ridică probleme în ceea ce privește respectarea Cartei europene a autonomiei locale.
Raportoarea Gunn Marit Helgesen, care a efectuat o vizită de documentare la Chișinău, propune Congresului să organizeze o misiune de anchetă care să aibă ca finalitate recomandări pentru autoritățile Republicii Moldova. De asemenea, Congresul urmează să solicite Comisiei de la Veneția să-și dea avizul pe marginea constituționalității referendumului de revocare din funcție a lui Dorin Chirtoacă, plebiscit care, potrivit raportoarei, încalcă unele prevederi ale Cartei autonomiei locale.
Documentul mai notează că în 2018 Republica Moldova va fi supusă unei monitorizări a democrației locale și regionale, în urma plângerii depuse de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), care a denunțat o serie de presiuni exercitate asupra aleșilor locali prin urmăririle judiciare declanșate împotriva lor, potrrivit Agerpres.
Dorin Chirtoacă este vicepreședinte al CPLRE. Procurorii și instanța de judecată nu i-au permis acestuia sa meargă la Strasbourg pentru a participa la forumul european. Dorin Chirtoacă se afla în arest la domiciliu din mai 2017.
Consiliul Municipal al Chișinăului (CMC) a aprobat la 12 septembrie propunerea consilierilor socialiști în vederea organizării unui plebiscit în care locuitorii capitalei Republicii Moldova să se pronunțe cu privire la demiterea lui Chirtoacă, referendum ce ar urma să aibă loc pe 19 noiembrie. Potrivit Codului electoral, revocarea primarului prin referendum poate fi inițiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunității locale, nu exercită în mod adecvat atribuțiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale și etice etc.
Socialiștii îl acuză pe Dorin Chirtoacă de delapidări de fonduri și de administrare proastă a orașului.