”Avem motive bune să credem că o candidatură pe care am primit-o cu privire la Trump a fost falsificată”, a declarat pentru AFP directorul Institutului Nobel Olav Njølstad.
Njølstad a refuzat să ofere alte detalii, lăsând în grija poliţiei norvegiene să facă lumină cu privire la acest scandal.
Ca în fiecare an, candidaturile la Premiul Nobel pentru Pace trebuie să fie depuse până la 31 ianuarie.
Numai anumite persoane sunt abilitate să propună un nume – între care parlamentari şi miniştri, foşti laureaţi, anumiţi profesori universitari.
Salutat pentru ”ideologia sa a păcii prin forţă”, Trump ar fi fost propus – ca şi anul trecut – de un american care nu doreşte să-şi dezvăluie identitatea public, dezvăluie Prio, organizaţia independentă a Cercului Nobel, care urmăreşte aceste chestiuni îndeaproape şi monitorizează nominalizările anunţate în mod public.
Totul pare să arate că această nominalizare a fost făcută de o persoană vinovată de o uzurpare de identitate, cu scopul de a-şi aroga o aparentă legitimitate.
Institutul Nobel a precizat că a primit anul acesta 329 de candidaturi – valide – la Premiul Nobel pentru Pace.
Cei cinci membri ai comitetului care atribuie premiul pot şi ei să propună nume în cadrul primei lor reuniuni anuale, care a avut loc luni.
Numele laureatului sau laureaţilor va fi anunţat la începutul lui octombrie.