Comisiile de cultură şi de politică externă din Senat vor analiza, miercuri, propunerea de revocare din funcţie a directorului ICR Londra, Catinca Maria Nistor, potrivit programului postat pe site-ul forului legislativ, transmite Agerpres.
Potrivit prevederilor legale, propunerile preşedintelui ICR trebuie avizate de Comisiile de cultură şi de politică externă ale Senatului. Șefa ICR Londra a stat în funcție timp de doar 11 luni. Raportul de activitate depus de Catina Nistor, conține câteva aspecte interesante, dar demonstrează şi că aceasta se se bucură însă de mare susţinere.
„Am privit cu multă îngrijorare linșajul mediatic la care a fost supusă D-na Catinca-Maria Nistor încă de la numirea în funcția de director al ICR Londra. Este evident oricărei persoane de bună credință că această campanie furibund orchestrată are mize dincolo de persoana directorului ICR. Ceea ce este mai grav și inacceptabil în deceniul trei al secolului 21 este că acuzațiile care ii sunt aduse pornesc și dintr-o clară doză de sexism, dintr-o rudimentară (ne)înțelegere a lumii din partea sicofanților conform cărora o femeie – în special tânără și actriță – este structural incapabilă de a conduce în mod adecvat o misiune culturală.
Sunt de 30 de ani, din 1993, în diaspora românească din Italia, Grecia și Marea Britanie și am fost mereu în contact cu reprezentanțele românești acreditate în aceste state. Dna Catinca-Maria Nistor a demonstrat, chiar și sub presiune constantă, că nu este cu ceva inferioară altor omologi ai ei, că poate fi un bun manager cultural și că poate fi o speranță a comunicării României cu lumea occidentală prin intermediul culturii. Desigur, cu condiția să fie lăsată să muncească pentru a-și lansa cu succes proiectele.Pentru aceea o recomand pe Doamna Catinca-Maria Nistor să își continue activitatea în funcția de Director al ICR Londra cu siguranța că dumneaei poate aduce plus-valoare prezentării culturii române prin programele culturale pe care le va propune și implementa. Pentru orice alte detalii sau clarificări vă stau la dispoziție”, a scris Pr. Dr. Eduard-William Fărtan, rectorul Misiunii Române Unite la Londra.
scrisoare de recomandare platforma media Romani in UK
Este pentru prima dată când apare informaţia că decizia ca directorul ICR Londra să locuiască în afara instituţiei a fost luată înainte de numirea Catincăi Maria Nistor la Londra, din cauza lucrărilor de renovare şi restaurare a clădirii. La iniţiativa directoarei Nistor, s-au scos, cu sprijinul comunităţii, peste 8 (opt) tone de gunoaie din clădire!
Raportul arată că în 28 de săptămâni de la preluarea mandatului, filiala ICR de la Londra a organizat 32 de evenimente. Impactul acestora este măsurat prin aprecierea şi recomandările comunităţii din Parohia Misiunii Române Unite din Londra şi ale unor personalităţi din spaţiul britanic.
Catinca Maria Nistor îşi leagă mandatul şi de aderarea, pentru prima dată în existenţa ICR Londra, la Cromwell Place, ”un hub cultural ce deţine 14 galerii – spaţii de expunere, care vor permite ICR Londra să organizeze expoziţii de înaltă ţinută, la un nivel mult mai profesionist decât a permis până acum spaţiul misiunii”, se arată în raportul obţinut de MEDIAFAX.
Este pentru prima oară de la înfiinţarea ICR Londra când acesta este recunoscut la de o instituţie britanică la un nivel la care sunt prezente instituţii precum National Portrait Gallery.
Raportul Catincăi Maria Nistor include reluarea participării României cu un stand, după o absenţă de 4 ani, la London Book Fair, programat pentru luna aprilie 2023.
Demersurile directoarei pentru renovarea/reabilitarea clădirii ICR Londra au demarat în luna august 2022. În afara calendarului anual, ICR Londra a organizat în premieră în noiembrie 2022, un eveniment la Royal Greenwich Observatory, ”eveniment pentru care ICR Londra a realizat un parteneriat cu asociaţia Art in Conversation, fără de care costurile de închiriere a locaţiei, în valoare de 8000 GBP, nu ar fi putut fi acoperite”, se arată în raport.
Printre realizările mandatului raportul enumeră reluarea colaborării cu Ambasada României din Irlanda, după 8 ani, şi reluarea parteneriatului cu Societatea Enescu, după o pauză de 4 ani, în Seria Enescu, ”cel mai longeviv proiect al ICR Londra, şi unul din primele 5 cele mai de succes în reţeaua internaţională de institute culturale din Londra”.
O premieră pentru ICR Londra este prezentarea expoziţiei Young Blood 2.0 din cadrul Art Safari, prevăzută pentru luna septembrie. Tot ca un proiect de perspectivă raportul pe care Catinca Maria Nistor îl prezintă la Parlament notează iniţierea negocierilor cu British Museum pentru o ”posibilă expoziţie capsulă reprezentând Cultura Cucuteni, eveniment prevăzut pentru a marca Ziua Naţională a României 2023.
Raportul de activitate pe 28 de săptămâni pentru directoarea Catinca Nistor conţine 95 de pagini!
Raportul Catincăi Nistor scoate la iveală starea precară a clădirii ICR Londra. Acest raport a ajuns deja pe masa Parlamentului, la președintele Klaus Iohannis, precum și la Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Culturii și va fi prezentat miercuri, în fața comisiilor din Senatul României.
Potrivit documentului, acesta este motivul pentru care Centrala MAE a decis ca directorul ICR Londra să nu locuiască în clădirea instituției, chiar înainte de numirea Catincăi Nistor în funcție.
În cele 28 de săptămâni de la preluarea mandatului Catinca Nistor a organizat organizat zeci de evenimente care au fost extrem de apreciate de personalități din spațiul britanic.
„Am organizat în premieră, în luna noiembrie 2022, un eveniment al ICR Londra la Royal Greenwich Observatory, eveniment pentru care ICR Londra a realizat un parteneriat cu asociația Art in Conversation, fără de care costurile de închiriere a locației, în valoare de 8000 GBP, nu ar fi putut fi acoperite. Acest proiect nu se afla în calendarul anual.