La finele lunii februarie 2015, numărul total de şomeri înregistraţi era de 14.773 persoane, din care 2.933 persoane beneficiare de indemnizaţie de şomaj şi 11.840 persoane sunt şomeri neindemnizaţi. Din punct de vedere al nivelului de educaţie, 691 persoane au studii superioare (4,68%), 1.717 persoane au studii medii (11,62%) iar 12.365 sunt persoane care au absolvit ciclul inferior al liceului (83,70%), scrie ziaruldeiasi.ro.
„Din totalul şomerilor înregistraţi în luna februarie 2015, 12,43% sunt tineri cu vârsta mai mică de 25 de ani şi 17,52% sunt persoane cu vârsta mai mare de 55 de ani. Ponderea şomerilor proveniţi din mediul rural este de 77,76%”, a specificat Gabriela Vasilache, directorul executiv al instituţiei. „Un factor îngrijorător este reprezentat de creşterea numărului de tineri (15-24 ani) care nu sunt ocupaţi, în educaţie sau formare, aşa numiţii NEETS, fapt care indică dificultăţi în tranziţia de la sistemul de educaţie la piaţa muncii şi reprezintă una dintre categoriile cărora ar trebui să li se acorde o atenţie deosebită în perioada 2015-2020”, se arată în raportul de activitate al instituţiei pe anul trecut.
Citeşte şi Mai mulţi şomeri din Gorj, PĂCĂLIŢI cu locuri de muncă în străinătate
Printre meseriile reprezentate în structura şomajului în rândul persoanelor cu studii superioare la Iaşi se numără şi cea de preot. Trei absolvenţi de Teologie figurează pe respectiva listă, cel mai probabil fiind vorba de tineri care nu sunt încă căsătoriţi şi astfel nu sunt îndreptăţiţi, conform canoanelor, să fie hirotoniţi, ne-au indicat oficialii Agenţiei.
La nivel naţional, pentru a nu spori numărul preoţilor şomeri, Biserica Ortodoxă a luat o măsură în acest sens încă din 2011, prin închiderea secţiei de Teologie Pastorală din cadrul Universităţii din Piteşti. „Hotărârea Sfântului Sinod a venit pentru că din statisticile oficiale de la Facultatea de Teologie din Piteşti, în ultima vreme au absolvit sute de studenţi, care încă nu au fost repartizaţi, decât într-o mică parte, în câmpul muncii, din lipsă de posturi vacante. Spre exemplu, numai anul acesta, 2010-2011, vor absolvi un număr de 64 de studenţi la secţia pastorală numai din Eparhia Argeşului şi Muscelului. Este nepotrivit să mărim şomajul în sânul Bisericii”, declara presei centrale la acea dată ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.
Dintre şomerii cu studii superioare cei mai numeroşi sunt inginerii, aproximativ 20% din totalul celor cu diplomă universitară şi cu dosar de şomaj la AJOFM. Din cei peste 140 de ingineri aflaţi în această situaţie ingrată, aproximativ o treime au lucrat înainte să îşi piardă locul de muncă ca ingineri mecanici. Vin tare din urmă însă inginerii constructori, 31 de cazuri figurând în prezent în baza de date a instituţiei, respectiv inginerii chimişti, în număr de 26 pe lista şomerilor titraţi.
Şi inginerii specializaţi în textile-pielărie formează un contingent numeros, de 23 de persoane, iar la polul opus, cele mai puţine cazuri de şomaj se regăsesc în rândul inginerilor agronomi, a celor din industria alimentară şi în sisteme informatice, cu câte 6, 5, respectiv 3 persoane fără loc de muncă aflate în vizorul instituţiei de resort.
Pe de altă parte, economiştii şi contabilii se regăsesc frecvent pe lista şomerilor cu studii universitare, la Iaşi, aceştia figurând în număr de 114 persoane. La mare distanţă de ingineri şi economişti se situează juriştii, 41 din totalul de aproape 700 de şomeri cu studii superioare. Pe lista AJOFM Iaşi figurează de la începutul acestui an 28 de foşti profesori, 11 asistenţi sociali dar şi 10 kinetoterapeuţi.
Citeşte şi Fenomen ÎNGRIJORĂTOR. Cum încearcă şomerii să fure statul