Potrivit liderului sindical al Diviziei Petrochimice Bradu, Marian Dumitru, protestatarii au solicitat administratorului judiciar să stopeze concedierile colective, considerând că decizia este ilegală, potrivit Mediafax.
„Oamenii îşi cer drepturile salariale restante pe trei luni, cele 55 de procente din lichidarea pe februarie, cer repornirea petrochimiei unde lucram şi preluarea de către Oltchim şi a Rafinăriei piteştene, care acum este la OMV Petrom, şi să începem treaba”, a declarat liderul Sindicatului „Unirea” din cadrul Diviziei Petrochmice Bradu, Marian Dumitru.
Sursa citată a precizat că există comenzi şi „potenţial de lucru”, dar a susţinut că nu se vrea repornirea activităţii, ci falimentul şi trimiterea în şomaj a salariaţilor. „Decizia disponibilizărilor este ilegală atâta vreme cât planul de reorganizare nu a fost elaborat şi aprobat de adunarea generală a creditorilor. Administratorul judiciar trebuie să oprească disponibilizările anunţate, repet, este o decizie ilegală”, a mai declarat liderul sindical Marian Dumitru.
Mitingul s-a desfăşurat în faţa pavilionului administrativ, fără incidente.
Peste 100 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu de la Piteşti, au protestat şi în urmă cu o săptămână în faţa pavilionului administrativ al unităţii solicitând plata restanţelor salariale din ultimele luni, oprirea disponibilizărilor şi repornirea activităţii petrochimiei piteştene, denumită din 2009 Divizia Petrochimică Bradu, după ce a fost preluată de Oltchim de la Petrom.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.