Sute de copii din Iaşi, în pericol de a nu merge la creşă din toamnă

Peste 600 de copii din Iaşi nu au prins locuri în creşele din oraş, părinţii acestora acuzând primăria că nu a construit creşe noi, dar şi că au fost schimbate regulile după terminarea perioadei de înscriere.
Romania TV
11 iun. 2019, 16:21
Sute de copii din Iaşi, în pericol de a nu merge la creşă din toamnă

În cele 11 creşe de pe raza municipiului Iaşi sunt disponibile aproximativ 900 de locuri, însă cererea este mult mai ridicată.

Peste 600 de copii nu au mai prins un loc la creşă, părinţii acestora fiind revoltaţi că primăria a schimbat criteriile după terminarea perioadei de înscriere.

Maria N., mama unui copil din cartierul ieşean CUG susţine că înscrierile copiilor în creşe s-au derulat la jumătatea lunii mai, dar după depunerea dosarelor, municipalitatea a introdus criteriul proximităţii, astfel că părinţii care locuiesc în cartiere unde nu sunt creşe au fost depunctaţi. Din acest motiv, copiii lor nu au fost primiţi în creşele din oraş, întrucât punctajul obţinut este insuficient.

Părinţii acestor copii au anunţat că joi vor organiza un protest în faţa primăriei.

„Sunt multe cartiere în Iaşi fără creşe. Cei din primărie sunt interesaţi doar de afacerile imobiliare, probabil că de la construit creşe nu le iese nimic. Pe lângă faptul că nu fac creşe noi, mai şi schimbă regulile în timpul jocului. Am depus contestaţie, dar nu am primit răspuns. Sunt creşe care îi cheamă deja pe părinţi pentru a le confirma locul, ceea ce nu este normal până nu sunt soluţionate contestaţiile. Vom merge joi în faţa primăriei, pentru că e bătaie de joc”, a spus Maria N.

Conducerea primăriei a anunţat, marţi, într-un comunicat, că introducerea criteriului de proximitate este unul firesc, întrucât există numeroase persoane care locuiesc în Zona Metropolitană, dar care, folosind viza de flotant, ocupă locurile disponibile în creşele din municipiu.

Totodată, primăria ieşeană anunţă că două creşe din oraş sunt în prezent modernizate şi că pentru anul 2020-2021 vor fi disponibile 200 de locuri în plus.

„În paralel, Primăria Municipiului Iaşi face demersuri pentru identificarea altor spaţii care pot fi amenajate drept creşe, precum şi a unor terenuri pe care să poată fi construite creşe noi. Municipalitatea lucrează la un proiect – tip de creşă, care să poată fi construit rapid în zonele disponibile identificate, prioritate având cartierele în care nu există creşe în prezent”, se arată în comunicatul Primăriei Iaşi.

La rândul său, liderul filialei municipale Iaşi a PNL, deputatul Marius Bodea susţine că „situaţia critică a deficitului de locuri în creşele publice este rezultatul lipsei de preocupare a administraţiei locale”.

„Mihai Chirica este în fruntea Primăriei de patru ani. A fost viceprimar trei ani înainte de a ocupa funcţia de primar. Ştia foarte bine că părinţii copiilor se confruntă cu o problemă uriaşă, însă nu a făcut nimic să o rezolve. Criteriul de proximitate, stabilit arbitrar de către primar, este ilegal. Este un abuz, o uzurpare a funcţiei, în condiţiile în care legea prevede explicit că doar consiliul de administraţie al unităţii şcolare, împreună cu conducerea administrativă stabilesc criteriile de selecţie. Este imoral acest criteriu, pentru că nu există în fiecare cartier câte o creşă. Astfel, mulţi părinţi care locuiesc în oraş sunt nedreptăţii”, a afirmat deputatul Marius Bodea, într-un comunicat de presă.

El a adăugat că reprezentanţii PNL din consiliul local au propus la dezbaterea bugetului Iaşiului să fie alocaţI bani pentru construcţia a două creşe, însă primarul Chirica s-a opus.

„Acum, când situaţia a explodat, domnul Chirica aruncă vina pe alţii, mai puţin pe propria incompetenţă. Vom cere din nou la următoarea şedinţă de consiliu să se aprobe proiectul referitor la construcţia de creşe, la pachet cu alocarea de bani pentru materialul didactic necesar creşelor deja existente”, a mai afirmat deputatul Marius Bodea.

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care trebuie s-o evite toți turiștii în perioada următoare. Îți strici vacanța dacă ajungi aici
Capital.ro
Noi reguli pentru mașinile electrice. UE schimbă legea. Dezavantaj pentru România
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
ROMÂNII TRĂIESC PE DATORIE! Care e cel mai periculos risc în această perioadă
Adevarul
Românul desemnat „cel mai frumos bărbat din Germania”, eliberat după 7 ani de pușcărie. Și acum e urmărit de 80 de polițiști
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
Obiceiul nociv pe care îl are Mircea Badea. Nici medicilor nu le-a venit să creadă
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Nașul Cristian Țânțăreanu, declarații neașteptate despre Anca Țurcașiu! Motivul pentru care nu a mers la botezul nepoatei artistei! Ce relație există acum între ei, de fapt?: „N-am treabă cu...”
Cancan.ro
Unde a ajuns să lucreze fiica Marianei și a lui Horia Moculescu: 'E distrusă, trăiește pe barbiturice!'
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Un nou cutremur a lovit România! Ce magnitudine a avut și care sunt zonele afectate
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
UE întărește Frontex în contextul crizei migranților la granițele Europei
MediaFlux
TRUMP, o primă VICTORIE. Kamala i-a ACCEPTAT condițiile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...