Cercetătorii Institutului de Știință și Tehnologie din Barcelona (BIST) din Spania au făcut un pas înainte în lupta științei cu cancerul. Ei au descoperit sute de gene care pot fi considerate responsabile de apariția acestei maladii necruțătoare în multe cazuri, informează sciencealert.
De regulă, cancerul se declașează ca urmare a unei modificări în codificarea genetică. Această modificare, odată ce interferează cu capacitatea unei celule de a-și gestiona creșterea, poate duce la cancer. Descoperirea oamenilor de știință este esențială pentru că modificarea menționată, dacă este cunoscută, ar putea fi redirecționată astfel încât să fie împiedicată extinderea tumorilor. Altfel spus, cancerul nu va mai putea să se întindă și să ajungă la metastază, iar medicii se vor ocupa de anihilarea lui în zona atacată inițial de boală.
Citește și Boala românului trecut de 40 de ani. Peste 10% din populație suferă de afecțiuni respiratorii
Până acum, erau cunoscute peste 600 de sute de gene care provocau tumori atunci când codificarea genetică era alterată de o mutație. E drept însă că există și alte moduri de apariție a cancerului.
Pentru a ajunge la această descoperire, cercetătorii spanioli au utilizat algoritmi care să caute ”bug”-uri în codul genetic, mai exact în secvențele acestuia care se traduc direct în proteine. Astfel, au fost identificate nu mai puțin de 813 gene care, atunci când sunt îmbinate, ar putea favoriza apariția cancerului.
Descoperirea poate ajuta și la anticiparea variațiilor în modul în care diferiți pacienți reacționează la același medicament.
”Este o frontieră nouă, incredibil de interesantă de explorat”, spune biologul Miquel Anglada-Girotto.
Rezultatele cercetării efectuate la BIST au fost publicate în Nature Communications.
Citește și A apărut vaccinul antigripal pe care ți-l poți administra singur. Nu necesită injectare!
Genele umane sunt considerate elementul comun pentru majoritatea trăsăturilor moștenite la om, iar studierea lor poate ajuta la înțelegerea bolilor și dezvoltarea de tratamente eficiente contra acestora.
Cancerul este principală cauză a deceselor la nivel mondial, cu milioane de victime în fiecare an. Cele mai frecvente forme ale acestei maladii sunt cancerul de plămâni, cel colorectal, de stomac, hepatic și mamar.
În România, din 2020, mortalitatea prin cancer a crescut pentru șase tipuri ale acestei maladii.