Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu, a precizat că sunt inundate 280 hectare de păşune şi 15 hectare de pădure, situate în zona inundabilă a Dunării. În Corabia sunt acoperite cu apă 55 hectare păşune şi 15 hectare pădure şi la Gârcov sunt inundate 225 hectare păşune.
Lunca inundată se întinde la Corabia pe circa 70 de hectare, iar la Gârcov pe circa 300 de hectare, în zona inundabilă respectivă intrând apa din Dunăre de fiecare dată când nivelul fluviului depăşeşte cota de atenţie, care la mira port Corabia este de 500 de centimetri.
Potrivit lui Băsăşteanu, duminică, la mira port Corabia nivelul Dunării a fost de 577 centrimetri, cu 27 de centimetri peste cota de inundaţie. Debitul fluviului la Corabia a fost duminică de 10.490 metri cubi pe secundă, peste media multianuală a lunii mai, care este de 7.200 metri cubi pe secundă.
Începând de sâmbătă, 17 mai, a fost instituit Cod portocaliu ce vizează creşteri de debite şi niveluri pe Dunăre, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.
Zonele de păşune inundate în prezent au mai fost acoperite de apele Dunării şi anul trecut, când suprafeţele inundate au depăşit 300 de hectare şi apa fluviului a ajuns până în grădinile unor cetăţeni din comuna Gârcov, fără a pune în pericol locuinţele populaţiei.
Dunărea a inundat păşunea din albia majoră din zona Corabia şi în anii 2010 şi 2006. În anul 2006, apa Dunării a ajuns la Corabia la un nivel de 800 de centimetri, atunci fiind inundate mii de hectare de terenuri agricole, gospodării, obiective economice.
Fluviul Dunărea a depăşit, duminică, la prânz, cota de pericol la staţia hidrometrică Bechet (judeţul Dolj) şi cotele de inundaţii la staţiile Gruia, Calafat şi Bechet inundând zonele joase din Lunca Dunării predispuse la inundaţii.
Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă „Jiu”, din revărsarea fluviului Dunărea a fost inundat DJ 553 Km 2-3, Calafat-Ciupercenii Vechi, pe o lungime de 15 m, cu o înălţime de 5-6 cm, motiv pentru care reprezentanţii serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate au trecut la amenajarea unei rute ocolitoare.
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creştere în ultimele 24 de ore, până la valoarea de 11.200 mc/s, peste media multianuală a lunii mai de 7.250 m3/s. În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Calafat- Bechet depăşind cotele de apărare. La Bistreţ (Dolj), Dunărea a depăşit cota de pericol cu 12 cm, la Gruia (Mehedinţi) a ajuns la cota de inundaţii, iar la Calafat şi Bechet (Dolj) a depăşit cotele de inundaţii cu 77 cm, respectiv 80 cm.
„La nivelul judeţului Dolj au fost atenţionate primăriile riverane fluviului Dunărea, fiind activate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi serviciile voluntare ale acestora, iar ABA Jiu şi SGA Dolj monitorizează permanent cu personal de specialitate zonele riverane fluviului Dunărea, precum şi lucrările cu rol de apărare aflate în administrare. De asemenea, au fost stabilite punctele critice de pe cursul de apă al fluviului Dunărea şi zonele care vor fi monitorizate de către echipaje mixte constituite din reprezentanţi ai Prefecturii Judeţului Dolj, ABA Jiu, SGA Dolj, ISU Dolj şi celelalte instituţii cu atribuţii în monitorizarea, gestionarea, limitarea şi înlăturarea eventualelor efecte negative ale fenomenului hidrologic vizat”, a declarat Marin Talău, directorul ABA Jiu.
Prefectul judeţului Dolj împreună cu inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” Dolj şi directorul general ABA Jiu monitorizează permanent punctele critice din zonele afectate.