1 Mai în Piaţa Taksim: Poliţia turcă a recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor

Mai multe sute de persoane s-au reunit vineri dimineață la Istanbul pentru a denunța interdicția autorităților față de defilări sindicale pentru a celebra 1 Mai în emblematica piața Taksim, blocată ermetic de mii de polițiști, relatează AFP.
Alina Costache
01 mai 2015, 11:06
1 Mai în Piaţa Taksim: Poliţia turcă a recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor

UPDATE: Poliția turcă a intervenit vineri la Istanbul pentru a dispersa peste o mie de persoane care doreau că sărbătorească ziua de 1 Mai în Piața Taksim, declarată zonă interzisă de către guvernul islamo-conservator, relatează AFP.

Forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i respinge pe manifestanți, reuniți în cartierul Besiktas, la apelul mai multor sindicate și partide politice din opoziție, pentru a denunța interdicția impusă de autorități.

Câteva mici grupuri de militanți ai unor organizații și partide de extrema-stângă au ripostat cu sticle, pietre și focuri de artificii, în timp ce marea majoritate a manifestanților se împrăștiau pe străduțele cartierului.

 

La apelul a două mari centrale sindicale de stânga și a mai multor partide de opoziție, manifestanții s-au reunit în districtul Besiktas pentru a scanda sloganuri ostile guvernului islamo-conservator, informează Agerpres.

„Piața Taksim este locul pentru 1 Mai!”, „Trăiască 1 Mai!”, „Cot la cot împotriva fascismului!” au strigat ei în fața tunurilor cu apă și a numeroaselor cordoane de polițiști antitero care blochează din zori toate căile de acces în piața Taksim.

Ca și în ultimii doi ani, guvernatorul Istanbulului a interzis orice manifestație sindicală în această piață, considerând-o „neadaptată celebrărilor de 1 Mai”.

De doi ani, regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan a interzis sistematic adunările în masă în piața Taksim, care a fost în iunie 2013 centrul unui val de manifestări fără precedent denunțând deriva sa islamistă și autoritară.

Sindicatele solicită în fiecare an puterii să acceadă acolo în memoria victimelor de la 1 Mai 1977. În acea zi, persoane neidentificate au deschis focul în piață, provocând panică mulțimii și moartea a 34 de persoane.

„În 1977 a existat un masacru. Noi dorim pur și simplu să fim acolo pentru a comemora acea dată, nu se poate să o celebrăm în altă parte, este prea simbolică pentru noi”, a declarat joi pentru AFP Umar Karatepe, un conducător al Confederației sindicatelor muncitorilor revoluționari (Disk).

„Președintele Republicii — acest om care își arogă toate drepturile — nu poate să ne spună unde trebuie să sărbătorim 1 Mai, este inacceptabil”, a continuat el.

La 1 mai 2014, incidente violente au avut loc între polițiști și manifestanți, soldate în jurul pieței Taksim cu 90 de răniți și 142 de arestări, potrivit bilanțului oficial.

Premierul Ahmet Davutoglu a avertizat joi manifestanții împotriva oricărei violențe.

Parlamentul turc a votat luna trecută o lege a „securității interne” care întărește puterile poliției împotriva manifestanților. Opoziția și numeroase ONG-uri de apărare a drepturilor omului au calificat-o drept „liberticid”.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Soldați ruși, în disperare, se adresează direct lui Vladimir Putin
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'