Companiile producătoare de medicamente generice, în majoritatea lor, au achitat sumele istorice aferente aferente taxei clawback, stabilită conform reglementărilor în vigoare, în valoare de aproximativ 75 milioane lei, conform datelor APMGR, se arată într-un comunicat de presă remis joi de asociaţie.
APMGR atrage atenţia autorităţilor din domeniul sănătăţii că firmele membre nu vor mai fi capabile în curând să susţină un asemenea efort financiar, scrie agerpres.ro.
O taxă clawback care are un impact major asupra producătorilor de generice, termenele de rambursare care au ajuns la 300 de zile, intenţia autorităţilor de a elimina medicamentele cu preţuri sub 10 lei din lista de compensate, precum şi lipsa oricărei măsuri de încurajare a consumului de medicamente generice vor duce la falimentul producătorilor de medicamente generice şi, implicit, la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor cu preţ accesibil, se arată în comunicat.
Producătorii de medicamente cu preţuri accesibile sunt cei mai afectaţi de aplicarea taxei clawback în forma actuală, aceasta incluzând şi marjele distribuitorilor şi farmaciilor.
Excluderea medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de compensate este o măsură care va restricţiona accesul la tratament pentru pacienţii cronici (cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare, digestive, de afecţiuni ale sistemului nervos sau de afecţiuni reumatice) şi pentru cei cu venituri reduse.
Medicamentele cu preţuri sub 10 lei reprezintă aproximativ 58% din antibioticele cu prescripţie medicală; 43% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni cardiovasculare; 51% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni ale sistemul digestiv; 70% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni ale sistemului nervos; 80% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni reumatice.