Italia restricţionează condţiile pentru străini. Deși Guvernul Meloni a „testat” eleminarea venitului de cetățenie prin diverse mesaje venite pe surse în presă, efectele au fost unele negative și nu se va renunța în totalitate la acest program social. Totuși, vor fi câteva modificări importante care vor duce la economii importante și așa cum spune subsecretarul pentru Muncă, Claudio Durigon, nu se va mai încuraja „nemunca”, scrie stiridiaspora.ro
Această subvenție oferită de statul italian a fost introdusă de partidul Movimento 5 Stelle (Italia) în anul 2019 și se adresează tuturor persoanelor, indiferent de naționalitate, care sunt rezidente pe teritoriul italian de cel puțin 10 ani (dintre care ultimii doi ani în mod continuu) și care îndeplinesc anumite condiții economice.
Cât de costisitor este traiul în Italia: Cât plătește lunar un român stabilit în Milano
După primele 18 luni, dacă persoana nu și-a găsit un loc de muncă, este suspendată din subvenție și inserată timp de șase luni într-un program activ de specializare pentru ocuparea unui loc de muncă. De exemplu, respectivele persoane vor fi obligate să urmeze cursuri de formare adaptate profilului fiecărei persoane, dar și în funcție de cerințele companiilor.
Prin acest mod, a spus premierul Giorgia Meloni, ar putea fi făcute economii substanțiale pentru că nu se vor mai folosi banii din Italia, ci se vor putea deconta din resursele Fondului Social European.
Dacă după șase luni persoana în cauză nu reușește în continuare să ocupe un loc de muncă, spune Durigon, aceasta ar putea obține din nou bani și ar putea fi reintrodusă în programul „venit de cetățenie”, dar cu o sumă diminuată. Astfel, pentru o persoană care a beneficiat de venitul de cetățenie și a urmat toate cursurile de calificare, dar nu și-a găsit un loc de muncă timp de 6 luni, venitul de cetățenie va fi diminuat cu 25% din suma inițială și va mai putea beneficia de această sumă o perioadă de încă 12 luni, timp în care va continua cursurile de recalificare și specializare.
Dacă nici după această perioadă beneficiarul nu va reuși să se angajeze, respectiva persoană va putea solicita ajutorul social „Bonus de cetățenie” pentru ultima oară și din nou cu o reducere de 25%. Adică va lua doar jumătate din ceea ce a luat inițial. De asemenea, în noua lege a „venitului de cetățenie” se prevede faptul că beneficiarul va fi scos din subvenție la primul refuz al unui loc de muncă. Conform legislației vechi, beneficiarii aveau voie să refuze două locuri de muncă, relatează Corriere.
Carabinierii din Genova, zona cartierului Sampierdarena, în colaborare cu oficialii INPS, au denunțat 17 persoane, toate de naționalitate română, cu vârste cuprinse între 23 și 33 de ani, care au obținut în mod ilegal Venitul de cetățenie pentru un prejudiciu de peste 50.000 de euro în dauna statului italian.
Potrivit informațiilor transmise de ANSA, cei 17 români au prezentat declarații false asupra reședinței pentru a obține beneficiul. Unii dintre ei au primit în total până acum 1.500 de euro, dar sunt și care au reușit să obțină de-a lungul timpului până la 5.500 de euro de fiecare.
Guvernul Meloni intenționează să revizuiască Venitul de cetățenie (Reddito di cittadinanza), măsură de combatere a sărăciei în vigoare din aprilie 2019, prin limitarea numărului de beneficiari.
Măsura a fost extrem de discutată în următorii ani, atât în rândul politicienilor cât și în rândul cetățenilor, în special după ce mii de persoane (dintre care multe de naționalitate română) au fost depistate de autorități că primeau Venitul de Cetățenie deși nu locuiau pe teritoriul Italiei sau nu îndeplineau condițiile necesare.
Meloni a precizat că dorește să mențină și acolo unde este posibil să crească sprijinul financiar necesar pentru cei care au cu adevărat nevoie și nu pentru persoanele care sunt în „condiții bune de muncă”. Pentru aceștia din urmă „soluția nu poate fi Venitul de cetățenie, ci munca”.
Venitul de cetățenie poate fi solicitat de cetățeni majori, italieni, comunitari sau extra-comunitari cu permis de ședere de lungă durată. De asemenea, cetățenii străini trebuie să fie rezidenți în Italia de cel puțin 10 ani, dintre care ultimii 2 să fie în mod continuu. Cererile au o valabilitate de 18 luni și se pot depune în regim autonom cu codul SPID (Sistema Pubblico di Identità Digitale) pe site-ul dedicat www.redditodicittadinanza.gov, la oficiile poștale sau la birourile CAF.
Pentru a putea primi venitul de cetățenie, trebuie îndeplinite următoarele condiții: