Băncile centrale continuă majorarea dobânzilor, pentru a combate inflația explozivă. Cea mai recentă decizie aparține Băncii Centrale Europene (BCE), care a crescut joi, 27 octombrie dobânda de referință cu 0,75%.
„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 0,75% cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Prin această majorare substanţială a ratelor dobânzilor pentru a treia oară consecutiv, Consiliul guvernatorilor a înregistrat progrese considerabile în procesul de retragere a măsurilor acomodative de politică monetară”, a transmis BCE, după reuniunea de astăzi a Consiliului guvernatorilor.
Ca urmare a deciziilor adoptate astăzi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,00%, 2,25% şi, respectiv, 1,50% începând cu data de 2 noiembrie 2022.
În luna septembrie, inflaţia în zona euro a ajuns la 9,9%. În ultimele luni, saltul preţurilor produselor energetice şi ale alimentelor, blocajele la nivelul ofertei şi redresarea postpandemică a cererii au condus la generalizarea presiunilor asupra preţurilor şi la creşterea inflaţiei.
Decizia BCE, motivată de inflația care continuă să crească, va influența direct și sutele de mii de români care au credite în euro, în condițiile în care va crește automat și EURIBOR, indicatorul în funcție de care se calculează dobânzile pentru împrumuturi și, implicit, ratele, scrie Economica.
2023 va fi un an infernal pentru români, a avertizat economistul Mircea Coșea, pentru România TV, miercuri seara.
„(…) România poate dezvolta o balanță complexă de resurse, de la energia nucleară la cea regenerabilă. Are o gamă largă de posibilități. Nu se face nimic! Se vorbește doar la nivel de contabilitate primară: adunări, scăderi, ca să ajungem la facturi mai acceptabile. Nu se face nimic!
Europa trebuie să se pregătească pentru o lungă criză, de lungă durată, care nu are legătura cu ceea ce se întâmplă cu războiul din Ucraina. Nu se face nimic nici în direcția asta”, a comentat profesorul Coșea.