Sute de mii de separatişti catalani marchează DIADA – ziua în care Capitala Cataloniei a fost cucerită de Spania

Sute de mii de separatişti catalani sunt aşteptaţi marţi seară să ocupe străzile Barcelonei pentru a marca „Diada”, ziua în care capitala Cataloniei a fost - în 1714 - cucerită de Spania.
Iulian Tudor
11 sept. 2018, 18:44
Sute de mii de separatişti catalani marchează DIADA - ziua în care Capitala Cataloniei a fost cucerită de Spania

Aceasta va fi prima zi comemorativă pe care catalanii o vor marca de la declararea unilaterală a independenţei, în octombrie 2017, care a dus Spania la criza constituţională.

În ultimii ani, separatiştii s-au folosit de „Diada” pentru a-şi promova cauza. Anul acesta, liderul sparatist catalan, Quim Torra, care a preluat funcţia după ce Carles Puidgemont s-a autoexilat în Belgia, a declarat că speră ca mitingul să fie unul masiv pentru susţinerea încercării lui de a organiza un nou referendum privind secesiunea, potrivit news.ro.

„Guvernul nostru şi-a luat angajamentul de a face republica o realitate”, a spus Torra luni, în faţa camerelor de televiziune, purtând o panglică galbenă, în semn de susţinere a celor nouă activişti şi politicieni care au fost închişi anul trecut pentru acţiunile lor în încercarea de obţinere a independenţei regiunii în care locuiesc aproximativ 7,5 milioane de oameni. Administraţia Torra a lansat săptămâna trecută campania prividn separarea de Spania, news.ro

Un sondaj efectuat de Centro d’Estudis d’Opinio în luna iulie arăta că 46,7% dintre catalani îşi doresc un stat independent, în timp ce 44,9% doresc să rămână alături de Spania, potrivit Reuters, poitrivit news.ro.

Citeşte şi Guvernul de la Madrid reia negocierile cu Catalonia după 7 ani

Alberto Rivera, pro-unionist originar din Barcelona, şeful partidului Ciudadanos, a spus că „Diada” ar trebui să fie o celebrare a tuturor catalanilor. „Lobby-ul pro-independenţă a preluat-o şi a transformat-o într-o zi a excluziunii, duşmăniei şi atacului faţă de Spania”, a scris el pe Twitter.

Mitingul de marţi pentru „República Catalana”, programat să înceapă la ora locală 17.14, este primul dintr-o serie de mobilizări ale separatiştilor. În anii trecuţi, cifra celor prezenţi la mitingurile organizate cu această ocazie a fost de aproximativ 1 milion de persoane, potrivit news.ro

Anul acesta nu vor participa nici primarul de stânga al Barcelonei, Ada Colau, nici socialiştii catalani, considerând manifestarea „sectantă”, scrie AFP.

„Într-o zi ca aceasta, noi, catalanii, ar trebui să sărbătorim ziua noastră naţională şi nu doar un apel pentru o independenţă care este împărtăşită de mai puţin de jumătate din populaţie”, a transmis de la Strasbourg ministrul spaniol de Externe, catalanul socialist Josep Borrell, potrivit news.ro.

Inés Arrimadas, liderul Ciudadanos din Catalonia, care deţine majoritatea în Parlamentul catalan, a spus: „Nu vom accepta niciodată ca aceasta să nu poată fi petrecerea tuturor catalanilor”.

Spynews
Dani de la Insula Iubirii o face praf pe fosta iubită, ispita Mădălina! A postat conversația pe Internet: ”Tot adevărul...”
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Ce să pui în zacuscă pentru ca aceasta să nu mai fie amară și să obții un gust deosebit. Ingredientul secret al bucătarilor de top
Capital.ro
Amendă de 4.000 de lei pentru proprietarii de apartamente. Obligatoriu pentru cei care au termopane
Playtech.ro
Oana Turcu, de nerecunoscut după ce a slăbit spectaculos. Zici că e o altă persoană, cum arată acum
DailyBusiness
Vouchere speciale pentru angajaţi. Se dau 3000 de lei!
Adevarul
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Spynews
Familia lui Viorel Stegaru, surprinsă de inundația ciclonului Boris! Localitatea Blăgești din Vaslui, puternic afectată de fenomen
Spynews
3 zodii cu noroc la bani în toamna 2024. Nativii scapă de griji și probleme
Evz.ro
Locul din România care atrage străinii ca un magnet. E doar la câteva ore de București
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Noi secrete suculente din interiorul amantlâcului care a răvășit Bucureștiul! Cum i-a furat Cristina ICH soțul
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
O nouă lovitură pentru pensionari, după recalculare! Pensiile acestora vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare
Capital.ro
Este obligatoriu de la 1 noiembrie. Trebuie să aveți anvelope de zăpadă
StirileBZI
Așa poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme! Totul este prevăzut în noua lege a pensiilor
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
Pensionarii care vor da bani înapoi, după recalculare. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...