În mediul rural, în special în grupurile dezavantajate, precum cele de etnie romă, statisticile privind abandonul școlar arată diferențe chiar și de câteva ori mai mari față de zonele urbane, cu populație educată și venituri peste medie. Conform datelor Eurostat, la nivelul anului 2014, 18% din tinerii de 18-24 de ani din România au părăsit de timpuriu sistemul obligatoriu de educaţie, iar în ultimii cinci ani situaţia s-a agravat.
„Școala-motivantă, descrisă și de participanți, trebuie modelată și asumată ca viziune de către toți actorii implicați în actul educațional, pentru că într-o astfel de școală copiii vor veni cu bucurie, abandonul nemaifiind o opțiune. Cadrele didactice au arătat că este necesar ca programele de tipul „A doua șansă” să fie, în primul rând, personalizate în funcție de participanți, răspunzând nevoilor acestora de a se angaja, de a se integra în comunitate ori de fi părinți mai buni. Mesajul „școala are rost” va fi astfel cu atât mai puternic în rândul generațiilor tinere. Mă bucur că acest lucru chiar se întâmplă în anumite școli, care merită să fie recunoscute ca modele de bună practică în sistem”, a declarat Daniela Vișoianu, reprezentantă a Asociației C4C- Communication for Community și președintă a Coaliției pentru Educație.
Citeşte şi: Campanie pentru promovarea activităţii fizice în rândul elevilor
Conferința a fost organizată în cadrul proiectului „Cu mic, cu mare, din nou la școală”, derulat de către Asociația C4C – Communication for Community, în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Județene din Gorj, Călărași și Prahova.
Prin acest proiect, 377 de adulți (majoritatea tinere mame) din 13 comunități din sudul țării au reușit să poată absolvi cel puțin clasele primare, după cum puteți afla din campania de informare „În căutarea școlarilor pierduți”.
Pe 5 noiembrie, la Institutul Cervantes din București, va avea loc o conferință în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele proiectului, precum și concluziile dezbaterilor de la Sinaia.