Creșterea cu 38 de milioane a persoanelor afectate de foamete anul trecut este ‘în mare parte o consecință a proliferării conflictelor violente și șocurilor climatice’, subliniază raportul.
Acest document este publicat de trei agenții ale ONU — FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură), FIDA (Fondul Internațional al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Agricolă), PAM (Programul Alimentar Mondial) — la care s-au raliat pentru prima dată Unicef și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
În total, circa 155 de milioane de copii sub cinci ani suferă de o întârziere în procesul de creștere din cauza foamei, potrivit acestui raport, în timp ce 52 milioane de copii suferă de insuficiență ponderală în raport cu înălțimea lor. Cel mai mare număr de copii înfometați și malnutriți se înregistrează în zonele de conflict.
În același timp, raportul își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că 41 milioane de copii sub cinci ani la nivel global sunt supraponderali, ceea ce crește riscurile de obezitate și boli la vârstă adultă. ‘Anemia la femei și obezitatea la adulți sunt de asemenea îngrijorătoare’, adaugă raportul.
Citeşte şi Aproape un sfert dintre copiii lumii trăiesc în ţări afectate de conflicte sau lovite de dezastre
‘Aceste tendințe sunt o consecință nu doar a conflictelor și a schimbărilor climatice, ci și a schimbărilor profunde a obiceiurilor alimentare’ și a sărăciei legate de ‘scăderea economică’, potrivit comunicatului de sinteză a raportului.
Potrivit agențiilor ONU, 520 de milioane de oameni nu au acces la hrană suficientă în Asia, 243 de milioane în Africa, 42 de milioane în America Latină și în Caraibe, ceea ce ar însemna 11,7% din populația asiatică, 20% în Africa și 6,6% în zona Americii Latine și Caraibelor.
Din totalul celor 815 milioane de oameni care sufereau de foame în 2016 la nivel global, 489 de milioane trăiesc în țări afectate de conflicte.