În întreaga lume, aproximativ 768 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă, iar 1,3 miliarde de oameni trăiesc fără electricitate. Situaţia riscă să devină şi mai gravă decât este, în contextul în care până în 2050 necesarul de apă şi energie va creşte substanţial, conform datelor date publicităţii de ONU.
Până la jumătatea acestui secol omenirea va avea nevoie de 55% mai multă apă pentru industrie, pentru producţia de energie termică, irigaţii şi consum casnic. De asemenea, conform estimărilor ONU, până în 2050 omenirea va avea nevoie de 70% mai multă energie.
Citeşte şi Un inventator poate să obţină apă potabilă din aer. Vezi cum procedează
Pentru a răspunde creşterii acestor nevoi de bază este nevoie să ne îndreptăm atenţia asupra exploatării surselor de energie regenerabile. În prezent doar 5% din totalul energiei produse la nivel global provine din surse regenerabile – energie eoliană, biocombustibili, energie solară şi geotermală.
Hidrocentralele reprezintă cele mai importante surse de electricitate obţinută din energie regenerabilă, producţia de hidroenergie reprezentând 16% din totalul producţiei mondiale de electricitate. Restul producţiei de electricitate este asigurat în mare parte de termocentralele care poluează şi de centralele nucleare care prezintă riscuri de catastrofe majore, aşa cum s-a întâmplat la Fukushima sau la Cernobâl.
Pentru asigurarea activităţilor de pompare, tratare şi transportare a apei către utilizatori este nevoie de aproximativ 8% din volumul global de energie produsă în prezent.
Citeşte şi Consumul naţional de electricitate a scăzut cu 5% în 2013