Oamenii au venit la marş, dând curs apelului de participare la acest eveniment comemorativ, lansat cu o zi în urmă pe Facebook. În plus, mii de oameni au mers cu lumânări şi flori, începând de sâmbătă dimineaţa, la club, o mulţime de peste 3.000 de oameni aflându-se acolo înainte de sosirea participanţilor la marş.
„În profunzime sunt oameni extraordinari, pe care ne putem baza, care au făcut acte de eroism şi au pus deasupra vieţii lor viaţa celor din jur. S-au dus şi au scos oameni din flăcări, i-au salvat după care au reintrat şi şi-au pierdut viaţa. Sunt nişte eroi, oameni extraordinari de la care avem toţi ce să învăţăm„, a declarat unul dintre organizatorii marşului.
Citeşte şi: Apel DRAMATIC din partea familiilor şi prietenilor celor răniţi în incendiu. Ce MESAJE au postat pe Facebook
Totodată, ei se gândesc să organizeze un concert în memoria victimelor tragediei.
„Ne-am gândit să organizam un concert după acest eveniment pentru că vrem să transmitem un mesaj tuturor că nu ne vom lăsa. Acesta este momentul în care trebuie să fim puternici şi să arătăm tuturor că ne pasă, că suntem oameni. Dacă avem o problemă în societatea e aceea că oamenii au devenit nepăsători la ceea ce se întâmplă, dar prin prisma acestor evenimente am primit sute de mesaje, sute de strângeri de mână şi îmbrăţişări, ceea ce îămi arată că speranţa nu este pierdută şi că oameni frumoşi sunt la tot pasul”, a adăugat unul dintre organizatori.
„E nevoie de schimbare. E nevoie să se schimbe ceva în această ţară, să nu mai existe victime nevinovate. E vorba de corupţie, acel club nu ar fi trebuit să aibă autorizaţie de funcţionare. Oamenii aceştia nu ar fi trebuit să moară”, a declarat o participantă la miting.
„Marșul Tăcerii” a fost organizat prin intermediul rețelelor de socializare și a avut ca punct de pornire Piața Universității, începând cu ora 14,00, urmând a se încheia la locul tragediei, clubul Colectiv, de pe strada Tăbăcarilor, sector 4.
Participanții au fost în mare parte tineri, purtând haine negre. În momentul în care au ajuns în pe strada Tăbăcarilor, participanții la marș au depus flori și candele în fața clubului Colectiv și au păstrat câteva momente de reculegere. Unii dintre tineri aveau ochi înlăcrimați, alții purtau pancarte, precum „18.000 de biserici, 425 de spitale și stăm să ne uităm la frații noștri cum mor pe trotuare”.
În momentul în care tinerii au ajuns la locul tragediei, în fața clubului existau deja alte sute de flori și candele, aduse de oameni în ultimele două zile, în memoria victimelor accidentului de vineri seară.
Un covor de peste 30 de metri pătrați de candele și lumânări, mărturie a gândurilor, a compasiunii bucureștenilor, se așternea în fața Clubului. De asemenea, oamenii au mai adus icoane, fotografii, jerbe și coroane de flori sau chiar jucării de pluș.
O tânără, însoțită de un grup de prieteni, declară că au aflat de pe Facebook despre marș și că au venit să omagieze în felul acesta memoria unor prieteni care și-au pierdut viața în incendiu.
„Am avut câțiva prieteni acolo, care acum sunt decedați. Prieteni buni. Cam toți avem prieteni acolo„, spune ea.
O altă fată spune că are un coleg rănit în timpul incendiului.
„A fost o tragedie foarte mare. Am un coleg care acum e în spital și are arsuri de gradul doi. Am vrut să merg la el, dar nu am aflat la ce spital e„, mărturisește ea.
O altă tânără, în vârstă de 20 de ani, spune că acesta este unul dintre cluburile pe care le frecventa și că, vineri seară, când a aflat ce s-a întâmplat, primul ei gând a fost că putea să treacă prin aceeași tragedie.
„Puteam să fim și noi acolo. Groaznic! Acum nu prea mai avem ce să facem. Sperăm că o floare și o lumânare o să ajute măcar un pic, să aline familiile. Eram toți strânși, voiam să ieșim în oraș, când au început să sune telefoanele, să sune părinții disperați, să ne întrebe dacă suntem vii, dacă suntem bine„, mărturisește ea.
Tânăra adaugă că niciodată când a fost în clubul Colectiv nu a avut un sentiment de nesiguranță.
„Poate fi și mai rău. Sunt în București cluburi atât de prost organizate încât, dacă s-ar fi întâmplat acolo, ar fi murit toată lumea. Cu ieșiri de un metru… Toată lumea bulucită, fără extinctoare, fără nimica… se putea și mai rău de atât. Putea să fie un club la subsol…„, mai spune ea.
Un tânăr precizează că nu a fost niciodată în clubul Colectiv, deși obișnuiește să meargă la multe concerte de muzică rock, inclusiv în provincie. În ce privește felul în care a fost amenajat clubul, el apreciază că „e vorba de un fenomen generalizat: mită, șpagă, corupție”, în care prioritară este dorința de a face bani cât mai repede.
„Am venit din empatie, același gen de muzică… Pe unii i-am văzut lângă mine la concerte, pe alții nu. Nu am cunoscut formația și probabil acesta a fost norocul meu, pentru că dacă aș fi cunoscut-o, probabil aș fi fost aici„, spune el.
„Duminică, ne vedem la Universitate, la ora 14.00! Anunțați-i și pe ceilalți! Toți sunt bineveniți. Copiați mesajul și publicați-l pe pagina voastră, pentru a fi văzut de mai multă lume”, au scris mai mulți utilizatori pe Facebook.
Mai multe personalităţi au aprins lumânări, printre care vedete importante, dar şi parlamentari. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost de asemenea prezent.
Un incendiu puternic a izbucnit, vineri seara, la un club din Capitală. 27 persoane şi-au pierdut viaţa, iar peste 180 de răniţi au ajuns la spitalele de urgenţă din Bucureşti cu arsuri de diferite grade de gravitate. Pompierii au reuşit să lichideze incendiul şi au predat raportul poliţiştilor şi procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care vor deschide o anchetă în acest caz. La locul tragediei s-au deplasat şi ministrul de Interne Gabriel Oprea şi secretarul de stat Raed Arafat, pentru a coordona acţiunea, iar sâmbătă dimineaţă a avut loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Guvernul va declara trei zile de doliu naţional.
Vineri seară, clubul găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”.