Sute de persoane au protestat în Târgu Mureş împotriva regionalizării României

Peste 250 de persoane au participat sâmbătă seară la Târgu Mureş la mitingul împotriva proiectului de regionalizare a României propus de Guvern, organizat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).
Filip Stan
20 iul. 2013, 18:48
Sute de persoane au protestat în Târgu Mureş împotriva regionalizării României

În cadrul manifestaţiei, organizatorii au dat citire unei petiţii în care au arătat că Guvernul României, susţinut de o majoritate parlamentară de două treimi, „plănuieşte reorganizarea administrativă a teritoriului ţării având intenţia de a diviza România în opt provincii străine de experienţele istorice ale ţării şi de identitatea regională a locuitorilor”.

Potrivit documentului prezentat de liderul PPMT Târgu Mureş, Jakab Istvan, proiectul prezentat de Guvern nu poate fi acceptat de protestatari, iar Transilvania „nu este o colonie a Bucureştiului”.

„Procedura ne este cunoscută: hotarele interne ale Transilvaniei vor fi trasate la Bucureşti, pe mesele de birou ale oficialilor, iar ulterior se va trimite pe capul nostru un stăpân sau un baron roşu. Nu putem accepta! Trebuie să afirmăm răspicat: Transilvania, această grădină a zânelor din Bazinul Carpatic, nu este o colonie a Bucureştiului! Părţile Transilvaniei – Partiumul, Banatul, Maramureşul, Ţara Moţilor, Pământul Crăiesc şi Ţinutul Secuiesc – reprezintă o moştenire istorică ce aparţine tuturor popoarelor Ardealului, ele fiind regiuni naturale cu istorie şi cultură specifică, tradiţii şi identitate proprie. Noi, maghiarii din Transilvania, nu putem fi decât perdanţii oricăror reorganizări administrativ-teritoriale dictate de sus, de la centru. Puterea guvernamentală română desconsideră din nou voinţa de a dobândi autonomie sub diverse forme, exprimată în mod consecvent în ultimul sfert de secol de această comunitate autohtonă de mărimea populaţiei unor ţări’, se arată în document.

Manifestanţii de la Târgu Mureş au eliberat 20 de porumbei călători, pentru a duce mesajul potrivit căruia maghiarii sunt dispuşi la dialog cu majoritatea românească.

Liderul PPMT Târgu Mureş, Jakab Istvan, a declarat sâmbătă seară că în judeţul Mureş au fost organizate şase astfel de mitinguri.

La manifestaţia de la Târgu Mureş au participat şi liderii locali ai JOBBIK, precum şi reprezentanţii Gărzii Maghiare şi ai Organizaţiei 64 de Comitate.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...