Sute de persoane, la deschiderea festivităţilor oficiale de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale

Festivitățile oficiale dedicate Zilei Naționale a României au debutat luni la Alba Iulia, în prezența a sute de persoane, prin arborarea Drapelului Național pe catargul din Piața Tricolorului, după ce anterior a fost sfințit de un sobor de preoți în Catedrala Reîntregirii.
Filip Stan
30 nov. 2015, 14:44
Sute de persoane, la deschiderea festivităţilor oficiale de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale

La ceremonia care marchează debutul oficial al manifestărilor organizate cu prilejul Zilei de 1 Decembrie au asistat, alături de oficialități județene și locale, sute de localnici, dar și turiști veniți special la Alba Iulia pentru a petrece în Orașul Marii Uniri Ziua Națională a României.

Celor care vin la Alba Iulia de Ziua Națională a României, primarul Mircea Hava le transmite „să fie români în fiecare zi și să țină la Țară”. În ceea ce privește oficialitățile centrale, edilul a spus că nu au fost trimise invitații scrise și că îi așteaptă la Alba Iulia pe toți cei care doresc să vină. ‘Cel mai de marcă invitat este poporul român, sunt oamenii care vin fără invitații scrise. Nu am trimis invitații scrise, așteptăm pe cine dorește să vină să vină să ne bucurăm împreună’, a declarat, pentru Agerpres, primarul municipiului Alba Iulia.

Mircea Hava a mai spus că, pentru el, Ziua Națională este în fiecare zi, chiar dacă, poate, a opinat edilul, pentru unii sună fals.

„Nu trebuie să te simți neapărat român într-o zi. Trebuie să te simți în 365 de zile din timpul anului și în timpul ăla să arăți că ești român prin ceea ce faci, cum te manifești, cum ții la țara ta, ceea ce faci pentru țară și pentru semenii tăi”, a afirmat primarul din Alba Iulia.

Manifestările dedicate Zilei Naționale au cuprins luni și o serie de acțiuni desfășurate în cadrul evenimentului intitulat „Festival de România”.

Citeşte şi ZIUA NAŢIONALĂ. Klaus Iohannis merge în Piaţa Constituţiei de 1 Decembrie

Astfel, sute de copii și tineri, membri ai unor ansambluri folclorice, au participat la o paradă a portului popular, intitulată „Ambasadorii Unirii”, desfășurată pe traseul Bulevardul Transilvaniei — Sala Unirii.

Tot luni sunt programate o serie de vernisaje, fie de fotografie, fie de artă, precum și un spectacol folcloric, „Decembrie — Columnă a Unirii”, și un concert susținut de Corala Armonia la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail.

Festivitățile vor debuta marți, în 1 Decembrie, prin depuneri de coroane și jerbe de flori la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu și Mihai Viteazul și la busturile Regilor Ferdinand și Maria. Ca în fiecare an, nu va lipsi momentul primirii soliilor din cetățile de scaun, pe terasa Sălii Unirii, și, pentru al doilea an consecutiv, sosirea ștafetelor militare.

Mii de oameni sunt așteptați la cea mai impresionantă paradă desfășurată la Alba Iulia în ultimul sfert de secol, la care vor participa peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene dacă vremea va fi favorabilă, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații. De altfel, sute de oameni au asistat și duminică și luni la repetițiile pentru paradă desfășurate pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

De Ziua Națională nu va lipsi tradiționalul spectacol focloric, intitulat „Cânt și suflet românesc”, un alt concert fiind cel susținut de trupa Voltaj „Din toată inima pentru România”.

Festivitățile se vor încheia cu un spectacol de lasere, autoritățile renunțând în acest an la focul de artificii din respect pentru victimele incendiului din clubul Colectiv.

Bugetul alocat manifestărilor organizate la Alba Iulia la împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire din 1918 se ridică la peste 450.000 de lei, din care în jur de 150.000 de lei bani proveniți din sponsorizări, iar restul de la Consiliul Local și Consiliul Județean Alba, Guvernul nealocând bani pentru aceste festivități, a precizat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Coșer.

Citeşte şi Ultima REPETIŢIE generală înainte de PARADA de 1 decembrie. VIDEO

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'