Kuneva a atras atenţia asupra creşterii considerabile a numărului acestor proceduri în anul în curs comparativ cu anul trecut, din ianuarie şi până în prezent fiind deschise 47 de proceduri, în timp ce pe tot parcursul anului 2013 au fost 19, ea punând această situaţie în special pe seama instabilităţii politice interne.
Dintre cele 328 de proceduri de infringement, 261 au fost închise, 67 sunt în curs, dintre care 51 se află în prima etapă, iar 10 în cea de-a doua, stadiul premergător transmiterii dosarelor către Curtea Europeană de Justiţie.
Citeşte şi CE ar putea acţiona România la Curtea Europeană de Justiţie din cauza barierelor la exportul de gaze
Jumătate dintre aceste zece cazuri sunt legate de mediu, domeniu în care Bulgaria înregistrează numeroase deficienţe. Şase cazuri au ajuns deja în faza juridică, două dintre ele fiind în atenţia Comisiei Europene pentru a fi trimise CEJ, printre care şi cel legat de situaţia instalaţiei de tratare a deşeurilor de la Sofia.
Fostul comisar european a ţinut să menţioneze că există state membre UE cu un număr şi mai mare de cazuri de infringement deschise de CE, precum Italia, Spania, Franţa, Belgia şi Grecia.