Sute de români au protestat în centrul Bucureştiului împotriva problemelor din sistemul sanitar

Câteva sute de oameni au protestat vineri faţă de problemele din sistemul medical şi lipsa măsurilor din partea autorităţilor în ceea ce priveşte modul în care se face dezinfecţia în spitale. Piaţa Universităţii a fost locul de întâlnire al protestatarilor. De la kilometrul zero al Bucureştiului manifestanţii s-au deplasat în faţa Guvernului, unde au şi încheiat protestul fără incidente.
Filip Stan
06 mai 2016, 17:35
Sute de români au protestat în centrul Bucureştiului împotriva problemelor din sistemul sanitar
Scandalul dezinfectanţilor, declanşat de anchetele jurnalistice ale „Gazetei Sporturilor”, a scos românii în stradă. În Capitală, numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii a ajuns la aproximativ 700.

Protestatarii au ajuns în Piaţa Victoriei în faţa Guvernului.


Câteva sute de protestatari (circa 500) au pornit din Piaţa Universităţii spre sediul Ministerului Sănătăţii şi al Guvernului, anunţă Digi 24.


„Am venit să manifestăm împotriva corupţiei, pe fondul problemei cu dezinfectanţii şi împotriva şpăgilor din spitale. Aş prefera să dau banii la privat ştiind ce ştiu acum despre condiţiile din spitalele româneşti”, a declarat Ioana, unul dintre protestatarii din Piaţa Universităţii.

Oamenii au ieşit în stradă cu mesaje cum ar fi „Câţi nu aţi îmbolnăvit cu sistemul otrăvit?”, „Boala noastră este bogăţia voastră?” sau „Contractele voastre pe vieţile noastre”, cerând autorităţilor să ia măsuri urgente astfel încât situaţia actuală din sistemul medical să fie schimbată radical.

„Trebuie să fie o schimbare, aşa nu se mai poate, nu mai putem trăi în aceeaşi minciună. Trebuie construite spitale şi făcute investiţii majore în sănătate”, a declarat Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, conform Mediafax.

„Ni se pare că este neapărat necesar să tragem un semnal de alarmă Guvernului şi Ministerului Sănătăţii că nu mai acceptăm să fim minţiţi, să ni se prezinte, în continuare, nişte rezultate precum raportările la hectar de pe vremuri şi că nu credem că mai este necesar să facem asta”, a declarat Oana Gheorghiu, reprezentant al Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”.

Ea a adăugat că a venit momentul să se spună lucrurilor pe nume şi „să fie scoasă mizeria la suprafaţă” pentru a curăţa sistemul.

„Trebuie să recunoaştem că situaţia este gravă, să spunem lucrurilor pe nume şi să scoatem mizeria la suprafaţă. Numai aşa putem să sperăm că vom curăţa sistemul. Dacă încercăm, în continuare, să ascundem gunoiul sub preş nu vom ajunge nicăieri şi e un lucru care ne afectează pe fiecare dintre noi. Cred că fiecare are obligaţia să fie aici şi să nu mai acceptăm rezultatele de 5% într-o societate în care e foarte clar că spitalele sunt infecte”, a afirmat Gheorghiu, conform Agerpres.

La rândul său, Carmen Uscatu, de la Asociaţia „Dăruieşte Viaţa”, care purta o mască chirurgicală pe faţă pe care scria „tăcerea ucide”, a arătat că s-a ajuns în această situaţie din cauza sistemului „corupt şi baronizat, condus politic, în care managerii sunt puşi pe criterii politice, fără contracte de management bazate pe rezultate”.

„Toate aceste lucruri au dus la ceea ce avem acum: nişte spitale infectate şi infecte, în care oamenii se duc să se trateze şi ies de acolo cu mai multe boli şi unii mor din cauza infecţiilor”, a susţinut Uscatu.

Protestatarii, printre care şi părinţi cu copii, purtau şi ofereau trecătorilor măşti cu textul „tăcerea ucide”, având pancarte cu lozinci precum ”Ne-aţi diluat sănătatea”, „Incompetenţa voastră este moartea noastră”, „Boala noastră este bogăţia voastră”. De asemenea, au fost aprinse lumânări în memoria celor care au pierit în clubul Colectiv.

Citeşte şi:  Protest la Ministerul Sănătăţii: Au fost multe victime în urma dezinfectanţilor diluaţi. Mama este una dintre ele

Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară. Acţiunile de control continuă, fiind totodată luate măsuri de auditare a contractelor derulate de unităţile sanitare cu firma HexiPharma.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii a publicat lista spitalelor unde au fost găsiţi dezinfectanţi diluaţi. 1 spital din 6 are probleme

Proteste lansat pe Facebook
 
La protestul din această seară şi-au anunţat prezenţa peste 2.800 de români. Organizatorii au scris că „În țara noastră, SE POATE ÎNTÂMPLA ORICE. Pentru asta, NU TREBUIE DECÂT CA NOI SĂ TĂCEM ȘI SĂ NU FACEM NIMIC.

HAIDEȚI SĂ NU MAI TĂCEM! SĂ IEȘIM ÎN STRADĂ și să le cerem socoteală. Să cerem RĂSPUNDEREA MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII și o ANCHETĂ OBIECTIVĂ”.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Cea mai mare greșeală a lui Traian Băsescu. Ce regretă fostul președinte
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...