Sute de români s-au trezit cu datorii la bănci peste noapte. Autoritățile ne avertizează să fim atenți cui oferim datele noastre personale deoarece putem deveni foarte ușor victimele escrocilor.
Sute de persoane au acum de plătit sume uriașe de bani, după ce le-au fost furate datele personale iar escrocii au luat credite în numele lor. Una dintre aceste persoane este și Manuela, o învățătoare din București.
„Eu m-am trezit, de fapt, după un an de zile, cu o poprire pe salariu de 13.300 de lei.”, a spus femeia, potrivit Antena 3.ro.
Femeia crede că cineva i-a furat buletinul în urmă cu mai bine de un an de zile și că s-a folosit de datele ei pentru a lua bani din bancă.
„S-ar putea să fi fost furat. Eu am observat că nu îl am și am declarat la Evidența Populației, unde am solicitat un alt act de identitate. Noul act de identitate este făcut chiar la o distanță mică de constituirea acelui contract.
Ce mă intrigă pe mine este faptul că se poate da o adresă de contact falsă. Adică nu cred că ar trebui luată în considerare de instituțiile bancare o adresă care nu poate să fie legitimată.”, a mai spus victima
Contractul de credit făcut în numele victimei era şi semnat. Un avocat a explicat ce trebuie să facă cei care se află într-o situație similară.
„Să solicite, în măsura în care contractele respective au fost semnate, o expertiză care să fie edificatoare în ceea ce privește semnătura, adică eu sunt persoana care a semnat sau nu.”, a spus avocata Irina Tudorache.
Cu toate acestea, semnarea acestor contracte nu este obligatorie.
„Există o decizie a ÎCCJ din 2019 care prevede că contractele pot fi încheiate la distanță fără semnatura celui care se împrumută, fără semnătură digitală sau olografă.”, a mai explicat avocata.
Victima a depus plângere, iar polițiștii îi caută acum pe escroci.
Potrivit studiilor, 24% dintre români au fost victimele hackerilor în ultimul an.