Plenul Camerei Deputaților, reunit în sesiune extraordinară, a adoptat luni un proiect de lege pentru gestionarea populației de urși, ca răspuns la un incident tragic care a generat un val de emoție în societate: moartea unei tinere atacate de un urs în urmă cu câteva zile. În semn de respect, deputații au ținut un moment de reculegere în memoria tinerei decedate în atacul de pe Jepii Mici.
Proiectul de lege, aprobat cu 214 voturi pentru, 7 împotrivă și 23 de abțineri în Camera Deputaților, prevede modificări importante la legislația existentă privind vânătoarea și protecția faunei cinegetice. Conform proiectului, pentru anii 2024 și 2025, se vor ucide 426 de exemplare de urs brun ca măsură de prevenție la nivel național și 55 de exemplare pentru intervenție. Aceste cote au fost stabilite în funcție de numărul de atacuri asupra populației și pagubele materiale produse de urși, centralizate de autoritățile competente.
Citește și: Top 5 clădiri pe care orice turist sau localnic ar trebui să le viziteze în România
Repartizarea urșilor ce urmează să fie vânați se va face pe județe și fonduri cinegetice, conform datelor privind atacurile și pagubele produse, iar pentru anii următori, cotele vor fi aprobate prin ordinul autorității centrale responsabile de vânătoare. Vânătoarea acestor exemplare va fi realizată de vânători sub coordonarea personalului tehnic de specialitate până la 31 decembrie 2024, folosind metode de vânătoare permise.
În cazul în care se recoltează exemplare de urs brun cu blană evaluată la peste 400 puncte C.I.C., blana și craniul acestora, preparate de gestionarul fondului cinegetic, vor fi predate Gărzii Forestiere Naționale și vor rămâne în proprietatea statului. Aceste trofee vor fi evaluate în conformitate cu metodologia Consiliului Internațional de Vânătoare și Protecție a Vânatului în termen de 3 zile lucrătoare de la recoltare. Gestionarul fondului cinegetic poate prelua trofeele doar după îndeplinirea tuturor obligațiilor legale.
Premierul Marcel Ciolacu a convocat această sesiune extraordinară în urma tragediei din Bucegi și a declarat că legislația va fi modificată pentru a aborda problema urșilor într-un mod controlat, fără a permite vânătoarea necontrolată. El a discutat cu ministrul Mediului și cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, subliniind că se vor lua măsuri doar în zonele cu risc ridicat. Ciolacu a menționat că suprapopularea urșilor în anumite zone este cauzată de lipsa hranei, determinându-i să se apropie de zonele populate de oameni.
Președintele Klaus Iohannis a reacționat de asemenea la acest incident din SUA, exprimându-și îngrijorarea și subliniind că problema urșilor nu este nouă. El a afirmat că politicienii au răspuns doar punctual la astfel de incidente și a insistat că, pentru a menține un turism sănătos în România, este esențial să protejăm atât oamenii, cât și fauna sălbatică.