Italia sancţionează medicii care refuză vaccinarea. Autorităţile sanitare din oraşul italian Milano au comunicat miercuri prin scrisori adresate unui număr de 420 de cadre medicale din regiunea Lombardia suspendarea lor din activitate pentru că nu s-au vaccinat anti-COVID-19, conform dispoziţiilor legale, scrie cotidianul Corriere della Sera, citat de agenţia EFE.
Scrisorile au fost expediate către 120 de medici şi 300 de asistente din centre medicale publice sau private din Milano şi din localitatea apropiată Lodi. Cadrele medicale suspendate nu-şi vor mai putea continua activitatea şi nu vor mai fi plătite.
Autorităţile sanitare din Milano estimează la circa 3.000 numărul lucrătorilor sanitari care nu s-au vaccinat anti-COVID-19.
O nouă lege adoptată în Italia instituie vaccinarea anti-COVID-19 obligatorie pentru angajaţii din sectorul sanitar. Guvernul de la Roma studiază de asemenea posibilitatea aplicării acestei legi pentru toată lumea sau măcar în anumite sectoare.
Bill Gates, anunţ neaşteptat după ce a prezis pandemia de Coronavirus
Preşedintele Federaţiei naţionale a medicilor italieni, Filippo Anelli, a declarat recent că în Italia ”sunt circa 1.500 de medici nevaccinaţi, dintre care aproximativ 1.000 continuă să-şi exercite profesia”. Deşi a admis că aceştia reprezintă o minoritate, el i-a îndemnat să se imunizeze pentru a respecta legea.
Coronavirus – 75% din italieni sunt de acord cu permisul sanitar
În jur de 75% din italieni sunt de acord cu folosirea permisului sanitar şi extinderea sa pentru a lupta contra epidemiei de Covid-19, potrivit unui sondaj publicat duminică de cotidianul La Stampa.
Până în prezent, acest permis sanitar, numit „permis verde” în Italia, era obligatoriu doar pentru personalul sanitar.
Începând cu 1 septembrie, folosirea lui va fi extinsă şi pentru personalul din educaţie, precum şi la cei care călătoresc cu trenuri pe distanţe lungi, nave, avioane şi autobuze.
În ceea ce priveşte introducerea permisului sanitar pentru personalul din învăţământ, 76,1% din italienii chestionaţi s-au arătat favorabili faţă de 21,4% care s-au opus şi 75,4% au fost de acord să fie folosit în mijloacele de transport menţionate faţă de 21,9% care nu au fost de acord.
Sondajul a fost efectuat pe 2 septembrie pe un eşantion de 1.000 de persoane de către Institutul Euromedia Research.
Şeful guvernului, Mario Draghi, a anunţat săptămâna trecută că vrea să extindă folosirea permisului sanitar şi în alte sectoare. Cele vizate ar putea fi administraţie publică, toţi angajaţii din sectorul de transport.
„Angajaţii din baruri şi restaurante trebuie să fie obligaţi să se vaccineze, mai ales dacă clienţii care mănâncă în interior sunt vaccinaţi”, a declarat Lino Stoppani, responsabil al unui sindicat al restaurantelor, citat de La Stampa.
Germania avertizează: Valul patru al pandemiei va fi fulminant
De la începutul lui august, acest permis sanitar conţinea fie un certificat de vaccinare, fie dovada vindecării după boală sau test negativ pentru a mânca în interiorul restaurantelor sau pentru a intra în muzee, cinematografe sau săli de sport.
În prezent, mai mult de 71% din populaţia cu vârsta de peste 12 ani este complet vaccinată.
Italia, prima ţară europeană afectată de coronavirus, a plătit un tribut dureros, cu peste 129.000 de morţi.