Hannes Swoboda a apreciat că întârzierea semnării decretelor de numire a noilor miniștri face parte dintr-o vendetă personală a șefului statului, motivată și de aspirațiile politice ale acestuia, scrie Agerpres.
Eurodeputatul austriac a menționat că situația actuală de la vârful statului român îi amintește de perioada de după alegerile din decembrie 2012, câștigate detașat de USL, după care Traian Băsescu a afirmat că ar putea să nu-l nominalizeze pe Victor Ponta premier.
„Asta îmi reamintește de ultima dată când dl Ponta a fost votat de cetățeni să fie nr. 1 și primul ministru de facto, iar dl Băsescu a ezitat și a făcut unele comentarii în sensul că ar putea alege pe altcineva. Sper că și de această dată dl Băsescu, cu toate dificultățile pe care le provoacă, își va respecta până la urmă obligația democratică care îi revine”, a afirmat Swoboda.
Liderul grupului S&D din PE susține că agenda șefului statului nu are legătură cu interesele României. „Președintele este cineva care face politică în loc să aibă în vedere interesul statului, al României, ceea ce este foarte trist pentru întreaga evoluție democratică. În loc să se concentreze asupra marilor chestiuni pe care România le are înainte și să lucreze cu guvernul pentru depășirea dificultăților, el creează noi dificultăți. Cred că este un joc politic, pentru că din nou vrea să joace un rol în politica internă când nu va mai fi președinte și asta este clar parte a vendetei sale personale și a aspirațiilor sale politice”, a spus Hannes Swoboda.
Eurodeputatul aprecia că principalul risc al prelungirii acestei situații pentru România este că ‘încrederea în stabilitatea țării s-ar putea reduce cel puțin” și a subliniat că nu vede nicio alternativă reală la acceptarea deciziei Parlamentului și la învestirea guvernului.
„Votul a fost foarte clar, nu a fost un vot strâns, a fost o majoritate foarte clară. Multe dintre guvernele din Europa au mult mai puțin sprijin în parlamentele lor. Dacă comparăm situația din România cu cea din multe alte țări este foarte clar că aceasta este o majoritate foarte clară pentru guvern și președintele țării trebuie să o accepte și de aceea trebuie să existe o decizie foarte clară a lui Băsescu de a învesti guvernul”, a mai declarat el.
El a susținut că afirmațiile lui Traian Băsescu, conform căruia noua majoritate ar trebui să prezinte un nou program de guvernare, nu au legătură cu rolul și obligațiile sale, definite foarte clar de constituție.
„Guvernul a decis, parlamentul a decis, președintele țării nu are dreptul să se amestece în detaliile unui program politic, nu este treaba unui președinte. Treaba președintelui este să analizeze legalitatea situației, să confirme că există o majoritate în Parlament și să reprezinte țara în străinătate. Președintele ar trebui să-și respecte obligațiile, care sunt foarte clar definite în Constituție”, a precizat Hannes Swoboda.