‘Foarte mulţi cetăţeni din Transilvania s-au lăsat în lehamite, în nepăsare. Nu văd pe cineva care să vorbească direct: noi, toţi, ardelenii suntem discriminaţi de aceste proiecte şi nu vrem ca reţeaua de căi ferate din Transilvania să fie redusă şi reţeaua de autostrăzi să arate aşa cum a propus Ministerul Transporturilor. Cu decepţie am văzut că interesele ardelenilor nu numai că nu sunt avute în vedere, dar acest Master Plan discriminează regiunea noastră. Exemplul elocvent este tronsonul Cluj-Oradea, printre multe altele, care au fost prevăzute ca fiind autostrăzi, prevăzut să fie numai o porţiune de drum expres. Acest MP conţine, de la bun început, cu o mie de km de autostrăzi mai puţin faţă de proiectul anunţat de ministrul Şova cu câteva luni în urmă,’ a declarat luni, în conferinţă de presă, Szilagyi.
El a arătat că autostrada va fi ‘un atentat infrastructural împotriva dezvoltării nu numai a Crişanei, dar a Transilvaniei de Nord’, din planurile care au existat în urmă cu 10 sau 15 ani, foarte multe tronsoane fiind descalificate de la statutul de autostradă şi ‘retrogradate’ la cel de drum expres.
‘S-a reuşit performanţa ca în jurul Clujului să avem cea mai scumpă autostradă din Europa: la noi, un kilometru se construieşte pentru 28 de milioane de euro/km, iar în Occident, pentru 3 milioane de euro/ kilometrul. Cam asta este proporţia corupţiei în dezvoltările infrastructurale din România. Este în detrimentul Ardealului, al României, că nici după 25 de ani, ţara nu este în stare să aibă o dezvoltare coerentă pe termen mediu în ce priveşte autostrăzile, căile ferate’ a spus candidatul PPMT.
Acesta s-a referit şi la aeroporturi, spunând că se preconizează să se construiască, în şapte ani, un aeroport la Craiova, alocându-se fonduri în acest sens, în detrimentul altor oraşe mari, cum ar fi Timişoara.
‘Nu suntem împotriva dezvoltării Olteniei, dar este revoltător ca un studiu ce se pretinde tehnic să nu ţină cont de realităţi. De altfel, presa de specialitate a observat că, în Raport, la capitolul lungime de autostrăzi existente, există trei valori diferite. Credem că acest plan este făcut la comandă politică. (…) Trebuie să fim conştienţi că România nu va fi aprobată în Spaţiul Schengen dacă Transilvania, respectiv Transilvania de Nord nu va fi legată de Europa,’ a spus Szilagyi.
Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Bihor, a precizat că din cele 19.000 km de căi ferate, conform Master Planului, se vor închide 45 % din acestea. Vor rămâne astfel fără cale ferată reşedinţe de judeţ precum Reşiţa sau Zalău, dar şi alte oraşe cum este Beiuş şi Marghita sau Şimleul Silvaniei. Din cele care vor fi desfiinţate, 70% sunt în Transilvania, iar în Banat, 80%, susţine liderul PPMT Bihor.
‘Cerem explicaţii domnului Kelemen Hunor, care afirma, în campania electorală din primăvară, premergătoare alegerilor europarlamentare, că ‘problema autostrăzii, în sfârşit, a fost repusă în mişcare, astfel încât în acest an se vor începe exproprierile pe tronsonul Câmpia Turzii-Târgu Mureş şi vor reporni lucrările pe tronsonul Gilău-Borş. Acest anunţ se află şi în prezent pe site-ul UDMR. Este o minciună?’ a afirmat liderul PPMT Bihor.