SZOBI CSEH a murit. Ultimii ani au fost marcaţi de o suferinţă cumplită pentru Szobi Cseh. Vizitele la spital erau din ce în ce mai dese, citostaticele şi şedinţele de chimioterapie l-au stors de puteri, dar nu îşi pierduse spreanţa. „E doar o gripă, îmi trece”, obişnuia el să spună, atunci când era întrebat cum se mai simte.
Prezentatorul TV Dan Negru deplânge moartea celebrului cascador, pe care l-a îndrăgit şi l-a apreciat mereu. Pe pagina lui de Facebook, el a lăsat un mesaj „in memoriam”.
„Am stat de cateva ori la taclale cu Szobi Cseh. Mi-a povesti odata cum in anii 80, intr-un restaurant de prin Brasov cativa stabi ai vremii au inceput sa faca glume pe seama lui si a lui Piersic, cei doi mancau linistiti in restaurant. Ceilalti erau vreo 8 la o masa. S-a lasat cu o bataie de western in care Szobi i-a pus la respect pe toti cei 8. Le povestea pe toate cu o mare pofta de viata…O sa-mi fie dor de Buza de iepure…”, a scris Negru, în urmă cu câteva zeci de minute.
Szobi (Szabolcs) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa „Ganea”. Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele „Împuşcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), „Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi „Serbări galante” (în regia lui René Claire).
Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.
Între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv „Amen”, în regia lui Costa-Gavras.