În timpul discursului ţinut în ultima zi a lucrărilor Universităţii de Vară „Tusvanyos”, de la Băile Tuşnad, Tökes Laszlo a vorbit despre procesul de regionalizare din România, despre care a spus că trebuie să se realizeze şi cu consultarea comunităţii maghiare.
„Regionalizarea nu se poate fără să fim noi întrebaţi şi voinţa noastră să fie respectată (…) şi sperăm ca fraţii noştri români, concetăţenii noştri români să fie şi ei consultaţi, pentru că acest genocid anemic, această metodă care seamănă cu un genocid anemic să nu poată fi implementată. (…) Să fie clar, nu vrem să ajungem la soarta evreilor sau saşilor şi şvabilor, noi maghiarii din Transilvania. (…) Politica de vânzare a lui Ceauşescu a scăzut numărul lor şi le simţim lipsa, pentru că, dacă ar fi aici, am lega o alianţă naturală”, a afirmat Tökes, potrivit traducerii oficiale.
El a vorbit, la fel ca şi altă dată, despre „procesul de românizare brutală din timpul lui Ceauşescu” al localităţilor în care trăiau maghiari, şi a susţinut că există o dorinţă de restaurare neocomunistă privind împărţirea Transilvaniei, care nu trebuie să aibă succes.
Tökes Laszlo a punctat că în problema autonomiei şi a regionalizării se duce o luptă contra-cronometru şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să participe la manifestaţiile împotriva proiectului de regionalizare a Guvernului.
‘În problema autonomiei, a autoconducerii secuieşti uneori trebuie să manifestăm, să luăm poziţie pentru ceva. Acum a venit vremea să luăm poziţie împotriva regionalizării artificiale. Urmează continuarea, să fiţi acolo! (…) Fiţi cetăţeni europeni şi ardeleni conştienţi’, i-a îndemnat Tökes pe participanţii la ultimul forum din cadrul Universităţii Tusvanyos.
De altfel, tema autonomiei maghiarilor a fost abordată pe larg de Tökes Laszlo care şi-a exprimat părerea de rău că preşedintele Traian Băsescu nu a fost prezent la Universitatea de la Băile Tuşnad.
„Îi salut pe toţi, pe acest pământ antic românesc, tovarăşul Dragnea ne-a spus că este un pământ românesc. Ne pare rău că nu este preşedintele Băsescu aici, ne pare rău (…) pentru că această universitate a pornit ca un cadru al dialogului româno-maghiar (…) dar suntem departe de soluţionarea lucrurilor care ne sunt comune (…) Ne-am adunat pe un pământ autonom din Băile Tuşnad, într-o zonă autonomă din Băile Tuşnad (…) Dacă sunteţi de acord aş vrea să mai spun că suntem într-o localitate din Ţinutul Secuiesc autonom”, a declarat Tökes Laszlo, care a mai spus : „(…) rog ca Ungaria, ca putere apărătoare să se întărească şi să ne ajute în promovarea autonomiei!”.
Referindu-se la faptul că premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus că la criza din UE trebuie să răspundă statele naţionale şi nu instituţiile europene, Tokes a susţinut că şi Transilvania are un cuvânt de spus în acestă chestiune.
„Mă simt şi eu responsabil pentru că suntem membrii aceleaşi naţiuni şi, nuanţând aş vrea să afirm că şi Transilvania are un cuvânt de spus, deşi nu e un stat naţional independent, este departe acest lucru, dar şi noi avem un cuvânt de spus pentru Europa. Dacă nu în alte domenii, în drepturile minorităţilor, autonomiei şi a altor problematici”, a susţinut Tokes Laszlo.
La ultimul forum de la Universitatea de Vară ‘Tusvanyos’ au luat parte, la fel ca şi în anii trecuţi, premierul Ungariei, Viktor Orban şi secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt. La eveniment au asistat aproximativ 3000 de persoane, numărul fiind mai mare decât în anii precedenţi. La finalul lucrărilor, spectatorii au intonat imnul secuiesc şi pe cel al Ungariei.