Întrebat de Craioveanu din cine este compusă masoneria în România şi cu ce se ocupă mai exact aceşti oameni şi organizaţia din care fac parte, Paleologu a dat un răspuns parţial ironic.
„În primul rând trebuie spus că masoneria românească e românească, adică e compusă din români cu trăsăturile specifice unor români, de aceea vedem în masoneria românească tot felul de scandaluri, prostii, hoţomănii, faptul că s-au vândut grade în masonerie. O să mă întrebaţi de unde ştiu lucruile acestea. Eu nu sunt francmason, dar am respect pentru spiritualitatea masonică, e un tip de spiritualitate absolut stimabilă, e o căutare a perfectării sinelui, e und emers cât de poate de stimabil, chiar admirabil aş putea spune. Problema e că masoneria românească e românească.
Dar orice organizaţie pusă într-un anumit mediu, ia trăsăturile acelui mediu înconjurător. În societatea daneză nu exista niciun fel de percepţie negative a masoneriei daneze, despre care se ştie foarte bine ce face, nu se bagă unde nu are ce căuta. Asta e problema, faptul că sunt masoni care nu se comportă în conformitate cu etica masonică.
Eu, totuşi, sunt fiu de mare maestru al Masoneriei şi am aceeaşi exigenţă pe care o avea şi el. Nu sunt mason, dar când văd un mason care se comportă inacceptabil din punct de vedere masonic, îl pun într-o categorie de ipocriţi cu care nu fac niciun fel de compromisuri. Tocmai pentru că respect spiritualitate amasonică şi sunt foarte intransigent când văd mizeriile din masoneria românească. De altminteri, însuşi tatăl meu le-a văzut şi a fost foarte supărat de ce a văzut în anii 1990, astfel încât s-a retras din activitate, nu prea avea sens la vârsta lui să cureţe grajdurile lui Augias”, a spus Theodor Paleologu.
Fostul ministru al învăţământului a explicat şi ce măsuri ar lua, dacă ar ajunge din nou în fruntea ministerului Educaţiei.
„Eu, ca ministru al educaţiei, printre primele măsuri luate ar fi să micşorez dominaţia ministerului asupra învăţământului privat. Cred că ar trebui să fie mai suplă curricula, nu ar trebuie să li se impună şcolilor private să urmeze în proporţie de 80% programa oficială a ministerului.
Asta e o măsură care ar suscita mare rezistenţă din partea unei părţi a sistemului educational. De asemenea, aş reintroduce examenele de admitere în facultăţi, pentru că eu consider că ar trebui să avem ca ambiţie ca măcar trei universităţi româneşti să fie în topurile internaţionale.
Nicio universitate românească nu mai e vizibilă în topurile internaţionale. Sunt universităţi care nu îşi au rostul în ţara aceasta, sunt doar nişte oficine care dau diplome contra-cost. Iată nişte lucruri care sunt radicale şi niciun ministru nu a avut curajul să abordeze aceste probleme.”, a adăugat Paleologu.