REGULAMENT NOU pentru organizarea taberelor şi excursiilor şcolare. Noile MODIFICĂRI

Taberele, excursiile, expedițiile și alte activități de timp liber din învățământul preuniversitar se vor organiza după un nou regulament-cadru, aprobat marți de ministrul Educației, Adrian Curaj.
Iulian Tudor
12 apr. 2016, 16:56
REGULAMENT NOU pentru organizarea taberelor şi excursiilor şcolare. Noile MODIFICĂRI

Potrivit unui comunicat de presă al MENCȘ, documentul statuează o serie de reguli și obligații menite să ducă la asigurarea din partea cadrelor didactice și a unităților de învățământ preuniversitar a condițiilor de siguranță pentru elevi și preșcolari pe durata acestor activități.

Regulamentul stipulează o serie de obligații și pentru toți participanții la tabere sau excursii: elevi, profesori și părinți.

Una dintre schimbările majore aduse de noul regulament este mutarea deciziei privind aprobarea respectivei activități de la inspectoratul școlar județean la unitatea de învățământ, demers care urmărește simplificarea procesului organizatoric.

Astfel, a fost eliminată condiția ca documentația necesară aprobării deplasării să fie realizată cu o lună înainte.

Pe de altă parte, regulamentul face distincție clară între activitățile realizate în localitatea în care se află unitatea de învățământ și cele din altă localitate, reducând astfel birocrația în cazul activităților derulate în localitate.

Mai mult, a fost simplificat și formularul prin care părintele/tutorele legal își exprimă acordul de participare al copilului.

„Regulamentul aprobat este un document-cadru bine structurat, suplu, care stipulează atât documentația necesară aprobării și derulării activităților, cât și obligațiile cadrelor didactice organizatoare, ale părinților și ale elevilor. Nu în ultimul rând, acesta permite unităților de învățământ elaborarea unor regulamente proprii, adaptate specificului unităților de învățământ”, susține MENCȘ în comunicatul de presă.

Astfel, cadrele didactice și/sau unitățile de învățământ preuniversitar care organizează tabere, excursii, expediții și alte activități de timp liber au obligația să ia toate măsurile în vederea asigurării condițiilor de siguranță ale elevilor/preșcolarilor pe durata acestora, inclusiv să se asigure că existe acordul părintelui/tutorelui legal privind participarea copilului.

În ceea ce privește elevii/preșcolarii implicați în tabere/excursii/expediții/alte activități similare, aceștia au obligația: să respecte condițiile de siguranță pe parcursul deplasărilor în grup cu trenul/autocarul/avionul, să nu recurgă la acte de violență pe parcursul deplasării spre/dinspre tabără/ excursie/expediție, să nu pericliteze siguranța și securitatea participanților pe parcursul deplasării spre/dinspre tabără/excursie/expediție, să se comporte civilizat și să nu distrugă bunuri, să manifeste un comportament responsabil față de propria persoană și față de ceilalți participanți la tabără, să nu aducă și să nu consume tutun, alcool, substanțe stupefiante și psihotrope.

Pentru asigurarea securității elevilor/preșcolarilor, cadrele didactice organizatoare au cel puțin următoarele obligații: să sesizeze autoritățile competente cu privire la toate aspectele care țin de siguranța și protecția participanților la activitate, să asigure câte un cadru didactic însoțitor pentru fiecare 10 elevi participanți, să ia măsuri de prevenire/reducere a riscurilor de vătămare a participanților, să adapteze activitățile la vârsta, stadiul de dezvoltare, nevoile și ritmul elevilor participanți.

De asemenea, cadrele didactice organizatoare trebuie să țină cont de o serie de aspecte logistice pe care trebuie să le aducă la cunoștința elevilor/preșcolarilor participanți. Printre acestea se regăsesc scopul și programul activității, obiectivele turistice care vor fi vizitate, durata deplasării (ziua, ora și locul plecării, respectiv sosirii), localitatea de destinație, unitatea de cazare și distanța până la aceasta, precum și pachetul de servicii privind transportul, condițiile de cazare și masă și dotările suplimentare din incinta unității de cazare (ex. piscine, terenuri de fotbal sau tenis, mese de ping-pong etc.).

„Regulamentul se aplică tuturor activităților de timp liber/excursiilor/taberelor/expedițiilor și conține prevederi specifice atât pentru activitățile care se desfășoară în localitatea în care se află unitatea de învățământ, cât și pentru cele care presupun deplasarea în altă localitate cu contractarea de servicii de transport/cazare și masă”, mai precizează sursa citată.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei introduce criterii meritocratice pentru ocuparea posturilor de inspector şcolar general

 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Satul care a devenit o destinație turistică foarte căutată. Se datorează totul acestor animale
Capital.ro
TAXĂ nouă în România. O achită toți cetățenii. NU se poate evita plata: Avem o strategie
Playtech.ro
Actul care trebuie ridicat de pensionari până pe 15 aprilie dacă vor să ia ajutorul de la stat. E un mare beneficiu
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Natallia, o tânără gravidă de 28 de ani, a apelat la ajutorul ChatGPT atunci când s-a simțit rău. Ce se întâmpla, de fapt, cu aceasta?!
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Taxa pe câine, într-un oraș din România. Locuitorii sunt foc și pară
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
O fetiță de 10 ani a murit în urma unui incendiu devastator la o școală de gătit, în Singapore
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă legea peste tot în România. Primăriile trebuie să decidă. Mircea Fechet: Suntem obligaţi!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
David Popovici bate record după record. A câștigat titlul în proba de 50 de metri liber
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda