Tabloul în ulei al lui Pablo Picasso, un „Cap de femeie”, având dimensiunile de 56 centimetri x 40 centimetri, a fost realizat în 1939, cu 10 ani înainte ca artistul să îl ofere Greciei, „în cadrul unei donaţii făcute de artiştii francezi”, a precizat poliţia locală într-un comunicat.
Celelalte două opere de artă furate sunt „Moulin”, o pictură a artistului olandez Piet Mondrian datând din 1905, şi un desen pe hârtie al artistului italian Guglielmo Caccia din secolul al XVII-lea, reprezentând extazul unui sfânt.
Potrivit poliţiei elene, autorii furtului au sustras operele de artă în şapte minute, în cadrul unei operaţii bine puse la punct, care a speculat supravegherea insuficientă a clădirii, amplasată chiar în centrul Atenei.
Începând de duminică seară, hoţii au declanşat în mai multe reprize sistemul de alarmă, jucându-se cu o uşă pe care au reuşit anterior să o ţină descuiată, însă fără să pătrundă în clădire, înşelând astfel vigilenţa paznicului.
Hoţii au intrat în cele din urmă în clădire, în zori, la peste opt ore după prima declanşare a sistemului de alarmă, au scos picturile din ramele lor, dar au fost prinşi asupra faptului de paznicul clădirii. Acesta a surprins un singur individ, însă nu a reuşit să îl captureze.
În fuga sa, acesta a abandonat o altă pictură de Mondrian pe care o furase.
Pinacoteca naţională din Atena a găzduit până duminică o expoziţie despre „comorile ei ascunse”, înainte de închiderea ei, prevăzută pentru lucrări de extindere şi reamenajare, concepute tocmai pentru a „conserva mai bine” colecţiile de artă expuse.
Fondul muzeului este dedicat artei greceşti de după Bizanţ şi până în zilele noastre, având şi o mică colecţie de opere ce datează din perioada Renaşterii şi câteva tablouri de El Greco.