Creștinii ortodocși sărbătoresc tăierea capului sfântului Ioan Botezătorul pe 29 august, prilej de rugăciune pentru credincioși pentru a înainte pe drumul spre mântuire. Pentru că pe 1 septembrie începe noul an bisericesc, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este considerat ultimul praznic al anului.
Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 2019. De ce se aprind lumânări la biserică. Evitaţi alimentele rotunde sâmbătă
Sfântul Ioan Botezătorul este cel despre care a spus Duhul Sfânt prin prorocul Maleahi: „Iată, trimit înaintea feţei Tale pe Îngerul Meu, care va găti calea Ta, înaintea Ta” (Maleahi 3, 1; Luca 7, 27). Înger, vârful prorocilor, mucenic, Înainte-Mergătorul şi Botezătorul lui Hristos – el a fost toate acestea.
Ce nu trebuie să faci pe 29 august
De această sărbătoarea sunt legate numeroase tradiții și superstiții. Astfel, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru. Nu se bea vin roşu, deoarece acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului.
De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.
În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.
Pentru că Sfântul Ioan îi mustra pe cei ce trăiau în păcat, a ajuns să-l ocărască şi pe Irod Antipa, tetrarhul Galileii. Acesta s-a căsătorit, împotriva legii, cu soţia fratelui său. Și au avut o fată, Salomeea. La aniversarea zilei de naştere a regelui, acesta a dat un mare ospăţ. Toţi s-au dedat îmbuibării şi beţiei’. Salomeea a dansat cu voluptate în faţa mesenilor, sub privirile desfrânate ale tatălui său. El a jurat să-i dea recompensă orice pentru spectacolul oferit. La sfatul mamei sale, tânăra a cerut să-i fie adus imediat pe un platou capul lui Ioan Botezătorul. Fireşte că porunca i-a fost îndeplinită. De atunci, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare tristă, dar şi plină de bucurie totodată. Căci e prilej de veselie faptul că a existat un om pe lume care a stat împotriva fărădelegii, chiar cu riscul de a muri.
La praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, se ţine post. E bine să nu se mănânce roşii, pepene roşu, alte fructe, mâncăruri sau băuturi de culoare roşie, în memoria sângelui vărsat de Sfânt. Unii mănâncă numai struguri sau chiar ţin post negru. Nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna, nu se folosesc farfurii sau alte blide. Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat. Trebuie evitate orice alimente de formă rotundă. În popor, sărbătoarea mai e cunoscută şi ca Sfântul Ioan cap tăiat’, Sântion de toamnă’, Sfântul Ioan taie capul pe curechi’, Crucea mică’ ori Brumariul’.