Până acum, ordinele de ministru care aprobau structurile anilor școlari spuneau că „durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ, în vigoare” – la excepțiile prevăzute pentru clasele liceale din filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional.
Citeşte şi ADMITERE LICEU 2019. Calendar complet. Când încep înscrierile, când se anunţă rezultatele
Ordinul de ministru semnat de Ecaterina Andronescu și publicat pe 22 februarie 2019 în Monitorul Oficial introduce o modificare în formularea „clasică” și prevede pentru anul școlar 2019-2020 excepția formulată astfel: „pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la litera a) și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri”.
Mai mulți profesori au scris redacției Edupedu.ro că înlocuirea propoziției „durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru” cu „anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri” – în ordinul privind structura anului școlar 2019-2020 – înseamnă dispariția unor ore pentru copiii de la liceele tehnologice și tăierea unor posturi.
O altă noutate adusă de Ecaterina Andronescu este posibilitatea ca Săptămâna Școala Altfel să fie tăiată și înlocuită cu practica, în învățământul profesional.
Contactat de Edupedu.ro, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE Spiru Haret), a confirmat informația și a declarat că, „de azi-mâine, cadrele didactice din liceele tehnologice sunt obligate să intre în restrângere de activitate, pentru că prin noua structură a anului școlar se diminuează numărul de săptămâni de școală pentru învățământul tehnologic. În urma diminuării numărului de ore de învățământ, automat vor fi cadre didactice care vor intra în restrângere de activitate”.
„Am rămas și noi stupefiați să aflăm că această structură a anului școlar a fost comunicată încă din faza de proiect inspectorilor școlari generali, în timp ce noi ca federații sindicale nu eram puși la curent cu așa ceva”, a continuat liderul sindical, care a precizat că în ședința comisiei de dialog social de la Ministerul Educației a fost prezentată structura în linii mari.
„Dispar ore de cultură generală la clasa a XI-a, pentru că rămâne același număr de ore de practică. Am cerut Ministerului o comisie tehnică în care să clarificăm acele lucruri și am primit răspuns că doamna ministru a aprobat structura anului școlar”, a declarat pentru Edupedu.ro liderul FSE Spiru Haret.
Liderul sindical a afirmat pentru Edupedu.ro că „sunt directori care ne-au informat că pot fi reduceri de până la 10% din norme, în anumite unități, pe partea de cultură generală”.
Mai multe amănunte pe edupedu.ro.