Talon auto 2025. Registrul Auto Român (RAR) a oferit clarificări importante cu privire la procedura de recuperare a certificatului de înmatriculare reținut de Poliția Rutieră. Asta deoarece mulți șoferi au perceput eronat atribuțiile RAR, considerând că instituția are competența de a returna cartea de identitate.
RAR a dorit să sublinieze că nu are autoritatea de a opri vehiculele în trafic sau de a reține certificatele de înmatriculare, arătând că acest tip de acțiuni se află exclusiv în competența Poliției Rutiere.
În cazul controalelor făcute de Poliția Rutieră alături de RAR, specialiștii instituției realizează numai verificări tehnice ale vehiculului, urmând ca polițiștii să decidă asupra sancțiunilor care urmează. Lipsa certificatului de înmatriculare poate atrage sancțiuni de până la 1.620 de lei.
Pentru recuperarea cărții de identitate, dacă a fost reținută din cauza lipsei Inspecției Tehnice Periodice (ITP), este necesar ca vehiculul să treacă o verificare tehnică la RAR, conform RNTR 1. În cazul în care este admis, se eliberează o dovadă prin care se permite recuperarea certificatului de la Poliție.
În cazul în care cartea de identitate a fost reținută din cauza unor defecțiuni tehnice, RAR verifică numai remedierea acestora. După confirmarea reparațiilor, reprezentantul RAR menționează acest aspect pe dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare, permițând recuperarea documentelor de la autorități.
„Vrem să fiți informați și să aveți o imagine clară asupra a ceea ce intră în atribuțiile Registrului Auto Român. Colegii noștri nu au dreptul să oprească autovehicule în trafic și nici să rețină un certificat de înmatriculare. În cadrul unui control efectuat de un echipaj mixt RAR-Poliția Rutieră, aceste decizii le poate lua doar reprezentantul MAI.
Citește și : Șoferii din România, obligați să își schimbe permisele. Ce prevede noua directivă a Comisiei Europene
Specialiștii Registrului Auto Român doar verifică autovehiculul cu ajutorul echipamentelor disponibile în autolaboratorul CTT și întocmesc un raport cu constatările, pe care îl înmânează polițistului rutier. Acesta poate lua decizia aplicării unei sancțiuni”, a transmis RAR într-un mesaj publicat pe Facebook.