Talpa-gâştei alungă nervozitatea

Efectele acestei plante asupra sistemului nervos sunt multiple: induce relaxarea, îmbunătăţeşte starea de spirit şi reduce oboseala cronică.
Romania TV
25 iul. 2016, 08:12
Talpa-gâştei alungă nervozitatea

Talpa-gâștei (Leonurus cardiaca) are proprietăţi relaxante şi calmante, reduce stresul şi anxietatea, spun fitoterapeuţii. Pe lângă beneficiile aduse în caz de tulburări de ritm cardiac, hipertensiune şi colici, talpa-gâștei reglează şi ciclul menstrual neregulat. La nivelul sistemului nervos, talpa-gâștei are efecte sedative puternice, elimină stările de teamă, iar specialiştii spun că favorizează inducerea somnului şi menţinerea lui.

Are efecte sedative şi calmante

Oamenii au observat încă din cele mai vechi timpuri că talpa-gâştei alungă stările de nervozitate şi este un adevărat tonic pentru inimă. În Antichitate, grecii o foloseau frecvent pentru a reduce anxietatea şi pentru a calma durerile. Irascibilitatea, oboseala cronică şi nevralgia se numără şi ele printre neplăcerile care răspund bine la tratamentul cu talpa-gâştei. Se recomandă o doză mică persoanelor care au nevoie de energie în timpul zilei sau o cantitate mai mare, ca sedativ, pentru un somn odihnitor pe timpul nopţii.

Info

Talpa-gâştei ajută la diminuarea unor tulburări gastrointestinale ce apar pe fondul anxietăţii şi emotivităţii – acumularea de gaze în intestine, diaree, colici.

Un aliat util la menopauză

Planta este benefică mai ales pentru femei, deoarece ameliorează simptomele sindromului premenstrual şi ale menopauzei. Talpa-gâştei calmează crampele uterine (întrucât relaxează muşchii acestui organ) şi reglează menstruaţia. Fitoterapeuţii recomandă planta pentru a trata simptomele neplăcute care apar la menopauză: insomnie, palpitaţii, nervozitate.

Citeşte şi  Remediile NATURISTE ale Mâinii Maicii Domnului

Cum se administrează

Pentru a beneficia de efectul calmant, prepară-ţi o infuzie de talpa-gâştei. Adaugi 1-2 linguriţe de plantă uscată la 1 cană de apă fierbinte. Laşi 10 minute la infuzat. Bei cel mult 2 căni pe zi. Deoarece este foarte amar, poţi îndulci ceaiul cu miere (când s-a mai răcit) şi lămâie. Îl poţi combina cu un alt ceai din plante, pentru a-i îmbunătăţi aroma. Sub formă de tinctură, ia 30 picături de 2-3 ori pe zi.

Planta se poate administra şi sub formă de pulbere (1 linguriţă rasă, de 4 ori pe zi, reglează tulburările de menopauză şi ciclul menstrual) sau comprimate (1-2 capsule de 3 ori pe zi, în funcţie de concentraţia extractului uscat). Mai ai opţiunea de a adăuga o infuzie concentrată în apa de baie. De pildă, poţi face băi de şezut cu o pulbere din părţile aeriene de talpa-gâştei: foloseşti sub formă de infuzie sau tinctură diluată pentru tratarea infecţiilor sau scurgerilor vaginale.

Are şi contraindicaţii

Talpa-gâştei nu se administrează în timpul sarcinii şi alăptării. Chiar dacă este considerată sigură, orice plantă medicinală care ajută ciclul menstrual trebuie evitată de femeile însărcinate, mai ales în primul trimestru, deoarece poate cauza avort spontan.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Ruxandra Constantina

La nivelul aparatului cardiovascular, talpa-gâştei are efecte deosebit de benefice: acţiune tonică şi protectoare cardiacă, normalizează tensiunea arterială şi ritmul cardiac, previne accidentele vasculare cerebrale, fluidifică sângele, previne şi stopează evoluţia aterosclerozei.

Este utilă şi persoanelor meteodependente, ce prezintă stări de anxietate, palpitaţii, pusee de hipertensiune, tulburări de somn în funcţie de variaţiile unor factori atmosferici. În cazul femeilor, este recomandată în caz de colici menstruale, tulburări de ciclu, amenoree. La menopauză, atenuează simptomatologia asociată, cum ar fi bufeurile, palpitaţiile, nervozitatea.

Află care sunt ceaiurile care calmează nervii AICI

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Becali: Georgescu mi-a cerut bani printr-un intermediar. Ce voia să facă cu suma
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Atac armat într-o școală din Suedia! Cel puțin 11 persoane au murit. Printre victime s-ar număra și atacatorul
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
O lume întreagă e în doliu. Marele lider s-a prăpădit: Un om extraordinar, cu viziune, credință și generozitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Polonia investește masiv în armament pentru a întări alianța cu SUA și a contracara amenințarea rusă
MediaFlux
Se DAU 1.000 de lei PÂNĂ în 2027. Ajutor nesperat la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol