Preparatele din frunzele plantei sunt puternice sedative naturale, cicatrizante eficiente şi chiar remedii în caz de boli cardiovasculare sau tulburări hormonale. În timp ce la noi în ţară, talpa-gâştei se folosea pentru vindecarea rănilor, grecii antici o considerau leac pentru inimile bolnave, iar chinezii o plantă a longevităţii. Medicina modernă a plasat-o în rândul plantelor cu efecte benefice, mai ales, în cazul tulburărilor nervoase ori a hipertensiunii arteriale. Un compus cu acţiune benefică este leonurina, un compus care acţionează ca sedativ.
Bun calmant cardiac
Talpa-gâştei acţionează ca antidepresiv, această plantă este un calmant cardiac foarte eficient. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, prepară o infuzie din 15 g de plantă la 200 ml de apă clocotită şi ia 3-4 linguri pe zi.
Talpa-gâştei se poate folosi şi sub formă de tinctură, pe care o prepari din 20 g de plantă la 100 g de alcool de 70°, pe care îl laşi la macerat 7-8 zile. Ia 20-40 picături, de 2-3 ori pe zi, într-o cură de o lună de zile.
Citeşte şi Aceste plante au efect toxic asupra organismului
De ajutor în hipertensiune şi aritmii
Pune 2 linguri de plantă la macerat în 200 ml de alcool alimentar sau rachiu. Lasă 2 săptămâni într-un loc mai călduţ, timp în care agiţi recipientul din când în când. La final, filtrează. Ia câte 20 de picături de 2-3 ori pe zi pentru scăderea tensiunii arteriale. În caz de astm bronşic, ia câte 1 linguriţă din această tinctură de 3-4 ori pe zi. Cura trebuie să dureze o lună sau până la încetarea acceselor provocate de boală.
Hipertensiunea arterială mai poate fi tratată şi cu sirop din frunze de talpa-gâştei. Prepară-l dintr-un litru de infuzie concentrată (9 linguriţe de plantă la 1 litru de apă). După 10 minute de infuzare, strecoară ceaiul şi adaugă 700 g de zahăr. Lasă să fiarbă până se îngroaşă. Adaugă zeama de la o lămâie şi mai fierbe siropul încă 3-4 minute. Păstrează-l în sticle de culoare închisă. Pune câte 2 linguriţe de sirop la 1 cană de ceai. Bea dimineaţa şi seara, înainte de culcare.
Dacă suferi de cardiopatie ischemică, pune la infuzat în 2 căni cu apă fiartă 2 linguriţe cu frunze de talpa-gâştei. Lasă 10-15 minute, filtrează şi consumă după ce se răceşte. Bea o cană pe zi, dimineaţa.
Aritmiile pot fi tratate şi cu pulbere de talpa-gâştei, din care iei jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi.
Atenţie!
Administrarea remediillor pe bază de talpa-gâştei este interzisă hipotensivilor!
Ameliorează tulburările tiroidiene
Hipertiroidia este o afecţiune care se întâlneşte cel mai frecvent la femei şi reprezintă o dereglare hormonală (glanda tiroidă secretă hormoni în exces). Consumul regulat de extract de talpa-gâştei, 1 gram pe zi timp de 3 luni, ajută la ameliorarea insomniilor şi nervozităţii care sunt specifice hipertiroidiei. Pe o perioadă şi mai lungă (minimum 6 luni), tratamentul poate regla secreţia tiroidiană.
Organismul femeii care intră la menopauză ar putea reacţiona pozitiv la un tratament cu talpa-gâştei. O cură cu 1-2 g extract din această plantă pe zi calmează bufeurile, palpitaţiile, nervozitatea şi angoasa, toate acestea fiind manifestări asociate menopauzei.
Sfat
Pentru vindecarea rănilor, prepară o infuzie din 25 g de plantă la 200 ml de apă clocotită şi utilizeaz-o sub formă de comprese sau băi.