Tânăr, liber, şomer: Generaţiile pierdute ale Europei

În Europa, criza financiară nu a afectat doar bănci şi guverne, ci şi un întreg concept european despre oportuntăţi pe piaţa muncii, în special pentru tinerele generaţii de pe continent. S-au investit sute de miliarde de euro pentru salvarea băncilor de la faliment, dar mai nimic pentru programele destinate accesului tinerilor pe piaţa muncii.
Sânziana Stancu
28 mart. 2013, 07:48
Tânăr, liber, şomer: Generaţiile pierdute ale Europei

De când a izbucnit criza financiară în Grecia, în 2009, Uniunea Europeană a cheltuit peste 700 de miliarde a euro pentru mecanisme complexe de salvare de la faliment a sectorului bancar european şi a ţărilor din zona euro aflate în dificultate. Pachetele de măsuri de salvare au avut şi o parte întunecată, aceea a măsurilor de austeritate impuse de cei care ofereau împrumuturile. Iar austeritatea nu a însemnat numai tăieri bugetare, ci şi concedieri masive, pentru ca bugetele ţărilor respective să le ofere garanţii cât mai viabile împrumutătorilor lor.

Impactul social al crizei a fost însă devastator şi nimeni pare să nu fi acordat importanţa cuvenită acestui aspect. Astfel, de când Europa şi mai ales zona euro au resimţit criza,  peste 26 de milioane de oameni din UE şi-au pierdut locurile de muncă, iar cel mai grav fenomen este că unul din doi tineri europeni este şomer în ţări ca Grecia, Spania, Italia sau Portugalia, potrivit celor mai recente statistici pe această temă.

Europa stă să explodeze

Nivelul crescut al şomajului a dus la ample proteste în ţările europene afectate de criză, cu preponderenţă în cele din sudul continentului, soldate adesea cu violenţe de stradă, chiar extreme, cum a fost cazul în Grecia şi Bulgaria. de pildă. Austeritatea cu toate efectele ei a ridicat şi nivelul criminalităţii şi a răscolit sentimentele xenofobe, atacurile împotriva imigranţilor fiind din ce în ce mai frecvente în ţările cu şomaj ridicat. Toate acestea au slăbit guvernele unor ţări, care au fost silite să depună armele, lăsând loc de încercare altora noi. Dar prea puţin s-a rezolvat.

Citeşte şi: Habemus austeritas„: Reuniunea CoE, între creşterea economică şi protestele celor sărăciţi de criză

„Am salvat băncile, dar riscăm să pierdem o generaţie întreagă”, afirma recent germanul Martin Schultz, preşedintele Parlamentului European, înaintea summit-ului european de la Bruxelles, de la mijlocul lunii martie. „Una dintre cele mai mari ameninţări pentru Uniunea Europeană este că o generaţie întreagă de tineri şi-a pierdut încrederea în capacitatea UE de a rezolva problemele ei. Iar când tinerele generaţii îşi pierd încrederea, asta înseamnă, după mine, că Uniunea Europeană este realmente în pericol”, declara atunci Schultz într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

Nu avem locuri pentru voi!

Schultz a povestit despre dialogul pe care l-a avut cu o spaniolă, cu ocazia unei dezbateri pe tema şomajulu ridicat în rândul tinerilor din Europa. „Aţi dat 700 de milioane de euro sistemului bancar, mie câţi bani îmi daţi?”, l-a întrebat tânăra spaniolă. „Dacă avem 700 de miliarde de euro ca să stabilizăm sistemul bancar, trebuie să avem cel puţin tot atâtea miliarde de euro şi pentru stabilizarea situaţiei tinerelor generaţii din aceste ţări” afectate de criză, a spus Schultz, adăugând că „suntem campioni la tăieri, dar nu avem nici cea mai vagă idee despre cum se poate stimula creşterea economică”.

Posibilitatea ca tinerii europeni să studieze şi să lucreze în orice ţară din Uniunea Europeană a fost unul dintre cele mai mari proiecte ale UE – conceptul unei pieţe unice a muncii – un ideal al Uniunii ce presupunea vaste oportunităţi pentru toată lumea. Mecanismul conceput funcţiona bine până când criza i-a dat peste cap planurile ce nu s-au mai materializat pentru milioane de tineri cărora le erau adresate.

Dar generaţiile care au reuşit să beneficieze, totuşi, de acest proiect vor să îl pună acum în practică, în folosul societăţii. Iar societatea le trânteşte uşa în nas şi nu ar mai avea ce să le spună decât că nu sunt locuri pentru voi. Noi am creat o generaţie pierdută!, a afirmat Schultz.

Preşedintele PE a mai afirmat că toate acestea lezeză coeziunea socială şi, în opinia lui, „lipsa coeziunii sociale atrage eşecul, iar ţările afectate explodează. Acesta este ameninţarea cea mai mare pentru unitatea UE”, a avertizat Schultz, pentru că astfel oamenii îşi vor pierde încrederea în Uniunea Europeană.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Dezvăluirile care schimbă tot. Adevărata rețea care l-a propulsat Călin Georgescu
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Mihail Neamțu, numit președinte al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, sub umbrela controverselor
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători